Pieterjan Maes (foto: Wouter Maeckelberghe)">

Pieterjan Maes

lid van het F/a Curatorenteam 2021

“Omdat je het thema zo breed kan interpreteren, legt iedereen de nadruk net iets anders en maak je keuzes vanuit je persoonlijke invalshoek."

Beroep en opleiding Student Master in de architectuur

Leeftijd 24

Woonplaats Antwerpen

Wat is volgens jou op dit moment In transit?

Het zijn complexe tijden met ontelbaar veel uitdagingen die kunnen verdelen. Tegelijkertijd zijn het ook spannende tijden met evenveel oplossingen die kunnen verbinden. Duurzaam ondernemen en een authentiek verhaal achter een product worden steeds belangrijker. Kleine bedrijfjes met grootse idealen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Champignons gekweekt op koffiegruis, schoenen van appelleer, textiel van houtvezels, plaatmateriaal op basis van de invasieve Japanse duizendknoop: hoe kom je erop? Innovatieve formules zoals deze, die antwoorden bieden op de uitdagingen van vandaag, stemmen me hoopvol voor de toekomst.

Wat zou er volgens jou In transit moeten zijn?

De prangende globale uitdagingen dwingen ons ook om anders te denken over de stad en invulling van de schaarse open ruimte. Hier is voornamelijk een grote ‘mentale transitie’ voor nodig. Het is noodzakelijk om in te zetten op kwalitatieve publieke plekken waar mensen ongedwongen kunnen samenkomen. Deze plekken kunnen eveneens antwoorden bieden op de (stedelijke) uitdagingen van vandaag, zoals buffering en filtering van regenwater, vermindering van het hitte-eiland-effect, sterke reductie van fijn stof, verhoging biodiversiteit in de stad etc.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief