• Praktisch

    Praktisch

    Hieronder kan je terecht voor informatie over reservaties en tickets voor het Festival van de architectuur.

    Wil je meer praktische info over een specifieke workshop, voorstelling, lezing of expo? Surf dan naar het festivalprogramma en klik op de activiteit.

    Iets niet helemaal duidelijk? Geen zorgen. Laat het ons even weten via info@festivalvandearchitectuur.be en we helpen je graag verder.

    • Reservaties en tickets
      Voor sommige activiteiten moet je reserveren als je zeker wil zijn van een plaats. Als dat het geval is, staat dat aangegeven op de pagina van die activiteit zelf. Reservaties voor activiteiten zullen kunnen vanaf midden augustus, tenzij anders vermeld. Je vindt alle activiteiten in het programmaoverzicht.

      Voor sommige activiteiten worden de reservaties door een partner van het festival behandeld. Afhankelijk van de organisator en activiteit, word je doorverwezen naar de juiste plek om te reserveren. Je vindt de juiste ticketlink altijd op de aparte pagina van de activiteit.

      Nog iets niet helemaal duidelijk? Geen probleem. Stuur gerust je vraag naar info@festivalvandearchitectuur.be en we helpen je graag verder.
    • Toegankelijkheid
      We proberen onze activiteiten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. In het programmaoverzicht en op de aparte pagina van elke activiteit geven we met icoontjes aan of de activiteit toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, geschikt is voor kinderen en of ze betalend is of niet.
    • Bereikbaarheid
      Onder de praktische informatie bij elk programma-item vind je ook een routebeschrijving naar de locatie van die activiteit. De uitvalsbasis van deze editie is Oostende.
  • Over F/a

    Over F/a

    Het Festival van de architectuur: wat is dat nu eigenlijk?

    Tijdens het tweejaarlijkse Festival van de architectuur (F/a) laten we iedereen vier dagen lang proeven van architectuur in de breedste zin van het woord. Waarom is het zo belangrijk dat onze leefomgeving goed ontworpen is? En wat betekent dat, ‘een goed ontworpen leefomgeving’? Daar willen we het over hebben tijdens het Festival van de architectuur. Met architecten, ontwerpers, kunstenaars en beleidsmakers … maar vooral met jou.

    Klinkt goed, maar wat kan ik dan juist doen tijdens het festival?

    Tijdens (architectuur)wandelingen, workshops, voorstellingen en talks dagen we je uit om op een andere manier naar je omgeving te kijken. We willen met jou ideeën en ervaringen uitwisselen over architectuur in transit. Zo komen we uit bij thema’s als het veranderende klimaat, migratie en ons koloniaal verleden. Je krijgt bovendien de kans om binnen te wandelen in bijzondere gebouwen en ontwerpbureaus die je normaal enkel van de buitenkant kan zien. Benieuwd naar het programma? Je vindt het hier.

    Deze editie is er ook weer een internationaal colloquium. Experten en ervaringsdeskundigen inspireren, discussiëren en reflecteren er tijdens lezingen, panelgesprekken en workshops over het thema ‘In transit’.

    En waar moet ik daarvoor juist zijn?

    Elke editie gaat het festival in een andere stad door, en dit jaar zijn we te gast in Oostende. Over de hele stad vind je workshops, wandelingen, expo’s, voorstellingen en talks. De laatste dag van het festival is het Dag van de architectuur. Dan wandel je binnen in opmerkelijke gebouwen en bijzondere ontwerpbureaus over heel Vlaanderen en Brussel.

    Wanneer gaat het festival door?

    Deze editie gaat door van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober 2021. Op die vier dagen is Oostende de setting voor een uitgebreid programma met wandelingen, workshops, voorstellingen en talks. Op zondag 17 oktober vieren we over heel Vlaanderen en Brussel de Dag van de architectuur.

    Wat moet dat kosten?

    Heel wat van de activiteiten zijn gratis. Voor sommige onderdelen van het programma vragen we wel een bijdrage. In dat geval, staat de prijs aangegeven bij die activiteit op de website. Het programmaoverzicht vind je hier.

    Voor wie is het Festival van de architectuur bedoeld?

    Voor iedereen. Nee echt, voor iedereen. Of je nu thuis bent in de wereld van de architectuur of niet, er is voor iedereen iets te beleven tijdens het Festival van de architectuur. Want de manier waarop onze leefomgeving ontworpen is, gaat ons allemaal aan.

    En waarom moet zo’n festival er zijn?

    Als het afgelopen jaar ons iets duidelijk gemaakt heeft, is het dat onze omgeving een grote invloed heeft op ons leven. Het is dus niet zo gek om eens uitgebreid stil te staan bij de manier waarop die ontworpen is. En exact dat willen we doen tijdens het Festival van de architectuur. We nodigen ontwerpers, beleidsmakers, kunstenaars maar vooral ook jou uit om elkaar te ontmoeten en erover in gesprek te gaan.

    F/a 2021: In transit

    In een maatschappij die draait rond efficiëntie verplaatsen we ons zo snel mogelijk van A naar B. Die drang naar snelheid zorgt ervoor dat we voorbij gaan aan de weg die ons tot onze bestemming brengt. En dat is jammer, want de reis biedt vaak de mooiste inzichten. Dit jaar vertraagt het Festival van de architectuur en nemen we je mee naar onderweg. We ruilen bestemd in voor onbestemd, vast voor fluïde, continuïteit voor kentering. In deze tussenfase ontstaat ruimte voor ontmoeting en verbeelding. Het thema In transit is onlosmakelijk verbonden met verandering, en die zoektocht hebben we vandaag meer dan ooit nodig. Als stad in transit is Oostende de ideale uitvalsbasis om samen in dit thema te duiken.

    Wie organiseert het Festival van de architectuur?

    Het Festival van de architectuur is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut. Samen met organisaties in Oostende zorgen we voor een goed gevuld en gevarieerd programma.

  • Over het Vlaams Architectuursinstituut

    Over het Vlaams Architectuursinstituut

    Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is het voornaamste aanspreekpunt voor informatie over architectuur uit Vlaanderen en Brussel. Het creëert een ontmoetingsplek voor iedereen die architectuur wil maken, delen en beleven.

    Het Vlaams Architectuurinstituut is de referentie voor architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel. We maken het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleren het maatschappelijke debat over het ontwerp van gebouwen/steden en verspreiden kennis over architectuur.

    Gevestigd in DE SINGEL in Antwerpen, organiseren we tentoonstellingen, lezingen, debatten, publicaties en evenementen, zoals het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen en het Festival van de architectuur. Bovendien vertegenwoordigt het instituut Vlaanderen op internationale evenementen zoals de Architectuurbiënnale in Venetië en is het ingebed in een wereldwijd netwerk van architectuurinstituten.

    Het Vlaams Architectuurinstituut beheert een zeer rijke collectie architectuurarchieven die voortdurend aangroeit. De collectie stelt ons in staat om een brug te slaan tussen heden, verleden en toekomst van architectuur. Daarnaast coördineert het Vlaams Architectuurinstituut de verwerving van architectuurarchieven en stimuleert de samenwerking tussen de verschillende archieven in Vlaanderen. Het instituut initieert onderzoeksactiviteiten op het gebied van architectuurarchieven, ontwikkelt en verspreidt up-to-date expertise rond behoud en beheer van architectuurarchieven en vormt een link tussen de erfgoedsector en hedendaagse architectuurpraktijk. Het Vlaams Architectuurinstituut neemt ook een actieve rol op in de zorg voor designerfgoed. We brengen dit erfgoed in kaart, geven er advies over en informeren een breed publiek via publicaties en tentoonstellingen.

  • Contact

    Contact

    Vlaams Architectuurinstituut vzw
    Jan van Rijswijcklaan 155
    2018 Antwerpen

    03 242 89 65 (op weekdagen)
  • Partners

    Partners

    Het programma van het Festival van de architectuur (F/a) wordt mede mogelijk gemaakt door deze partners.

    Een initiatief van

    Mogelijk gemaakt dankzij

    Met promotionele steun van

Schrijf je in op onze nieuwsbrief