Seppe Feijen (foto: Wouter Maeckelberghe)">

Seppe Feijen

lid van het F/a Curatorenteam 2021

“De verschillende architectuuropleidingen in Vlaanderen en Brussel komen elkaar echt veel te weinig tegen.”

Beroep en opleiding student Master in de kunstwetenschappen

Leeftijd 22

Woonplaats Gent

Wat is volgens jou op dit moment In transit?

Verandering is overal. Voor heel veel dingen is dat normaal en gewenst, een planeet die ronddraait, daar valt weinig aan te discuteren, maar er zijn andere zaken die verplicht in transit zijn. Heel wat mensen zijn verplicht om hun thuis te verlaten en naar betere oorden te trekken. Als maatschappij falen we erin om hen de juiste oplossing te bieden, waar ook het tekort aan opvangarchitectuur van spreekt.

Anderzijds is er ook de ratrace die vandaag van ons leven wordt gemaakt. Het leven moet steeds sneller, langer, verder, zaliger, duurder, interessanter, genereuser, intenser, … Architectuur vormt voor mij één van de laatste plekken die oproepen tot stilstaan, om het hier en nu in je op te nemen. Heel waardevolle plekken, waar we ook actief naar op zoek gingen in onze selectie.

Wat zou er volgens jou In transit moeten zijn?

De levensloop van architectuur wordt systematisch als eeuwig beschouwt, hoewel dit natuurlijk niet het geval is. We beginnen steeds meer in te zien dat verschillende onderdelen van een gebouw een verschilllende ouderdom bereiken, en dat deze discrepantie al vanaf de ontwerpfase moet worden meegenomen. Architectuur voor de eeuwigheid bestaat niet.

Bovendien moeten we erop toezien dat ons begrip van architectuur ook steeds in verandering is. We kunnen niet blijven uitgaan van een architectuur als autonome kunstvorm, met authentieke en heilige gebouwen, geschapen door één geniaal architect. Het is onze taak als jonge curatoren om dit begrip van architectuur opnieuw in beweging te zetten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief