“Kunsthal Gent zal altijd een bouwwerf zijn” Dit is één van de citaten in de Gebruikershandleiding, een publicatie die het nieuwe Kunsthal Gent maakte voor gebruikers en publiek. Kunsthal Gent is een experimenteel kruispunt voor de presentatie en ontwikkeling van hedendaagse kunst, sinds 2018 gevestigd in het voormalige Caermerklooster in het centrum van Gent. De monumentaliteit van het gebouw vraagt om grote artistieke gebaren. Maar omdat daar ook monumentale budgetten voor nodig zijn, kozen we voor een andere manier van werken.
"Vergelijk Kunsthal Gent met een stad: een openbare ruimte waarin verschillende identiteiten samenkomen en op elkaar inspelen of juist naast elkaar bestaan"
Als kleine organisatie in een groot gebouw biedt Kunsthal Gent veel ruimte voor samenwerking en programma’s van partners. We onderzochten onder meer hoe het Schotse CCA Glasgow haar infrastructuur deelt met andere organisaties en initiatieven in de stad. Ontmoeting en samenwerking vormen de motor voor een hybride programma met verschillende lagen en snelheden, waarin diverse artistieke spelers op elkaar en op de ruimtelijke context reageren. Beeldende kunst is daarbij de hoofdstroom, die voortdurend wordt gevoed en uitgedaagd door architectuur, vormgeving, audiovisuele kunst, podiumkunsten en kunst in de openbare ruimte.
Kunsthal Gent is zeker geen white cube. Vergelijk haar met een stad, met een openbare ruimte waarin verschillende identiteiten samenkomen en op elkaar inspelen of juist naast elkaar bestaan. De werken in het doorlopende tentoonstellingsprogramma Endless Exhibition blijven op hun plaats of worden aangepast, terwijl er ruimtelijke ingrepen, tentoonstellingen en andere publieke activiteiten omheen bewegen. Sommige werken zullen de weerstand van nieuwe aanvullingen niet doorstaan en verhuizen, veranderen of verdwijnen. Net zoals er in een stad ook voortdurend wordt bijgebouwd, weggehaald, hersteld of aangepast.
Deze ‘stad’ heeft ook een soort ‘stadsbouwmeester’: architect en kunstenaar Olivier Goethals, die in dialoog met het artistieke programma ruimtelijke ingrepen ontwerpt die het gebouw beter inzetbaar maken voor de noden van de verschillende kunstenaars en gebruikers. ‘Spatial Intervention KHG01’ bestaat uit drie verdiepingen waarmee een nieuwe inkom en collectieve werk- en toonruimte werd gecreëerd en die een spectaculair uitzicht bieden op de tentoonstellingsruimte. Een tweede ruimtelijke interventie (Spatial Intervention KHG02) is ook een filmzaal, die wordt gebruikt door Art Cinema OFFoff.
"Kunsthal Gent zet de deur open naar de stad en maakt het voormalige besloten klooster tot een verlengstuk van de publieke ruimte waar iedereen welkom is"
Voor de installatie van 5 monumentale leeuwensculpuren van de Deense kunstenaar Nina Beier werd de binnentuin van Kunsthal Gent toegankelijk gemaakt voor publiek, door twee historische deuropeningen opnieuw open te maken (in overleg met de dienst monumentenzorg.) Deze zomer, tijdens de Gentse Feesten en de Patersholfeesten is deze binnentuin een rustpunt in het Patershol. Zo zet Kunsthal Gent de deur open naar de stad en maakt het voormalige besloten klooster tot een verlengstuk van de publieke ruimte waar iedereen welkom is.
Tijdens het Festival van de architectuur (F/a) kan je naar de expo Unless Ever People / Caritas For Freespace in Kunsthal Gent. Klik hier voor meer informatie.