Horst (Foto: Horst)

HORST – Arts & Music Festival 2017

Nieuws

Horst Arts & Music combineert het beste van hedendaagse dansmuziek met bijzonder kunstinstallaties op het snijvlak van beeldende kunst en architectuur.

Een weekend per jaar wordt deze historische site het fabelachtige decor voor een bijzonder festival.

Iedereen kent wel het kasteel van Horst, al was het maar als decor in de avonturen van stripfiguur De Rode Ridder. Het pittoreske kasteel ligt in een prachtig domein omzoomd door het mooi glooiende Hagelands landschap. Een weekend per jaar wordt deze historische site het fabelachtige decor voor een bijzonder festival. Horst Arts & Music combineert het beste van hedendaagse dansmuziek met bijzonder kunstinstallaties op het snijvlak van beeldende kunst en architectuur. De openluchttentoonstelling blijft ook na het festivalweekend te bezoeken.

Op Horst geen platgetreden paden. Tijdens het festival ontdek je nieuwe, spannende  stromingen binnen de elektronische muziek en ook in het kunstluik ontmoet je een combinatie van aanstormend talent en de meest relevante vernieuwers. De tentoonstelling wordt gecureerd door het architect/kunst duo Gijs Van Vaerenbergh.  Zij vergaarden internationale faam met Reading between the Lines, het doorkijkkerkje in Borgloon en ontpopten zich in korte tijd tot ware meesters van het In Situ werk (kunstwerken die voor een specifieke locatie gemaakt zijn).  Ze vroegen voor deze editie van Horst twee top architectuurcollectieven om het concept van ‘het podium’ te herdenken.  architecten de vylder vinck taillieu vertegenwoordigden ons land al op de biënnale van Venetië en het Britse Assemble won al een Turner prize. Beide collectieven vertrekken vanuit de architectuur, maar bieden oplossingen aan die verder gaan dan ‘een gebouw’. Zo weet architecten de vylder vinck taillieu vanuit de meest contradictorische omstandigheden, poëtische oplossingen te bieden of ontwerpt Assemble niet enkel ruimtes, maar ook het bouw, woon, werk, en leefproces in en rondom die ruimtes. Verder vroegen ze de Nederlandse kunstenaar Gabriël Lester en de jonge talenten Batia Suter, Amber Vanluffelen en Chaim Van Luit. Deze laatste gebruikt rook en licht om het tijdelijk gesloten Kasteel (dicht wegens herstellingswerkzaamheden) op een subtiele manier tot leven te brengen.

Praktische informatie
Horst Arts bezoeken is gratis van 10/09 tot 05/11.
Locatie: Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Holsbeek
Geopend vanaf 9u00.

Meer informatie vind je op de website.

Extra
Op 28 oktober wordt er een nocturne georganiseerd waar enkele deelnemende kunstenaars hun werk toelichten. Deze nocturne start om 19u00 en wordt voorafgegaan met een geleide wandeling van de curatoren. De nocturne is ook gratis toegankelijk

 • Architecten De Vylder Vinck Taillieu (Foto: aDVVT)

  Architecten De Vylder Vinck Taillieu (Foto: aDVVT)

 • Amber Vanluffelen (Foto: Amber Vanluffelen)

  Amber Vanluffelen (Foto: Amber Vanluffelen)

 • Assemble - New Castle (Foto Assemble)

  Assemble - New Castle (Foto Assemble)

 • Batia Suter - Amphinomorpha (Foto: Batia Suter)

  Batia Suter - Amphinomorpha (Foto: Batia Suter)

 • Chaim van Luit - photoshop fontein (Foto: Chaim van Luit)

  Chaim van Luit - photoshop fontein (Foto: Chaim van Luit)

 • Gabriel Lester - A Bigger Bang (Foto: Gabriel Lester)

  Gabriel Lester - A Bigger Bang (Foto: Gabriel Lester)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief