Doornpanne Aquaduin

Buitenruimte Doornpanne

→ Koksijde

Bezoekerscentrum De Doornpanne: toegangspoort tot het natuurgebied

In 1996 werd het Bezoekerscentrum De Doornpanne officieel geopend voor publiek. Het project is een initiatief van de Intercommunale Waterleidingmaatschappij van Veurne-Ambacht (nu Aquaduin) en sluit aan bij de waterwinning in het waterwingebied Sint-André in Oostduinkerke.

Het bezoekerscentrum maakt deel uit van het drieluik beheer, educatie en recreatie, waarbij Aquaduin eveneens verantwoordelijk is voor het beheer en de aanleg en/of onderhoud van fiets- en wandelpaden in haar (voormalige) waterwingebieden.

Het initiële doel van het centrum was het aanreiken van informatie rond drinkwaterproductie aan bezoekers en scholen waarbij ook bedrijfsbezoeken werden georganiseerd. Gezien de prachtige ligging te midden het natuurgebied De Doornpanne werd al snel het thema natuur toegevoegd aan de educatieve werking. Tot op heden krijgen we jaarlijks een kleine 19.000 bezoekers over de vloer.

Tot voor 2018 werd de ruimte rondom het bezoekerscentrum voornamelijk gebruikt als (fiets)parking en verzamelplaats. Vanuit het gegeven dat deze locatie een belangrijk recreatief kruispunt vormt voor tal van fiets- en wandelroutes, werd gestart met de herinrichting van de buitenruimte om zo de functie van toegangspoort tot het natuurgebied De Doornpanne te versterken.

Het ontwerp is een realisatie van het landschapsbureau Bosch-Slabbers uit Middelburg (NL) via Oproep WinVorm. De vormgeving en gebruikte materialen sluiten aan bij het duingebied De Doornpanne. Zo werd er gebruik gemaakt van zand en schelpenklei en werd een duin gecreëerd die een prachtig panorama aanbiedt. Het waterspeeltoestel wordt gevoed door gerecycleerd en gezuiverd afvalwater en is dan weer een verwijzing naar de duurzame waterwinning.

Deze locatie vormt dan ook de perfecte startplaats voor een stevige wandeling in de duinen en langs het strand. We zetten die dag extra in op beleving waarbij de troeven van de buitenruimte centraal staan. Inschrijven is niet nodig.

  • Er zullen foto’s staan die de geschiedenis van de Doornpanne weergeven
  • Bij het waterspeeltoestel wordt informatie aangebracht rond de schroef van Archimedes
  • Bij de vogeldrinkbak gaan we vogels kijken met uitleg door één van onze gidsen. Hierbij worden ook een paar leuke extra activiteiten voorzien
  • Als laatste gebruiken we de buitenklas (onder het zeildoek) om de kinderen een paar leuke proefjes rond water te laten uitvoeren
Praktische info

Locatie

Doornpannestraat 1
8670 Koksijde

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief