D/a: Ontwerpbureau BEEL architecten

→ Gent

Bureau BEEL architecten (Gent) en KANAAL (Wijnegem)

 

Stéphane Beel Architecten breidde in het najaar van 2020 zijn bestuur uit. Stéphane Beel ging hiervoor een partnership aan met Sophie Deheegher, Tom Ryckaert en Tom Cortoos. Het kantoor bouwt onder de nieuwe naam BEEL architecten verder op de waarden en visie die Stéphane zo’n veertig jaar geleden installeerde bij de start van zijn architectenpraktijk.

In de zomer van 2021 werden de 2 locaties waar het kantoor gevestigd was, verlaten om alle medewerkers op één plek samen te brengen in het centrum van Gent. Hiervoor werd een alleenstaand herenhuis aan de Ferdinand Lousbergskaai gerenoveerd. Het herenhuis uit 1793 in empirestijl heeft een rechthoekig grondplan met aan de straatkant een halfcirkelvormige uitbouw onder koepeldak. Op de vier bouwlagen bevinden zich statige kamers met verschillende dimensies en oriëntatie. Het empireherenhuis is als monument beschermd. Het huis, de tuin en bijhorende gebouwen vormen samen een beschermd stadsgezicht.

Het gerenoveerde pand aan de Ferdinand Lousbergskaai straalt weer en ontvangt ons hedendaags kantoor. De aangename ruimtes vormen de solide basis voor een nieuwe thuis. Het bestaande wordt niet tegengesproken. Het wordt omarmd en als basis genomen voor een bloeiende volgende episode. De verscheidenheid aan kamers biedt een aangename en welkome diversiteit aan werkplekken. Er zijn vele verschillende mogelijkheden om samen te werken, gaande van een heel formele vergaderruimte tot informele workshopruimtes. Een dakterras en de mooie tuin met grote bomen maken integraal deel uit van deze catalogus aan werkplekken. Deze verschillende vergaderruimte en werkplekken geven mogelijkheden tot ‘cross-collaboration’. Wederzijdse bevruchting van plannen bewerkstelligt nieuwe onderzoeken.
Het gerestaureerde gebouw is door zijn veelvuldig hergebruik een voorbeeld van duurzaamheid.

Het grootste deel van de oorspronkelijke ruime tuin van het herenhuis is thans in gebruik als stadsparkje. Het Koningin Astridpark is het verlengde van de kantoortuin. Naast het park ligt de overdekte markt ‘Lousbergmarkt’ in het unieke decor van de vroegere kaasmakerij van Het Hinkelspel. Er zijn ook tal van cafeetjes en eethuizen in de directe omgeving. Een fijne buurt om als kantoor van te genieten en voordeel uit te halen en om als open huis ook mee in relatie te treden.

 

Extra: microtentoonstelling BEEL architecten en lezing KANAAL 
Een microtentoonstelling toont werk van BEEL architecten aan de hand van maquettes, ontwerp- en presentatietekeningen en foto’s. Het project KANAAL, momenteel tentoongesteld op de architectuurbiënnale van Venetië en op deze Dag van de architectuur ook opengesteld, krijgt hierin een bijzondere plek. Het bureau en de tentoonstelling zijn opengesteld van 11u tot 16u.

Bezoek tijdens de Dag van de architectuur ook KANAAL van BEEL Architecten, BOGDAN & VAN BROECK, Coussée Goris Huyghe architecten, Michel Desvigne, Axel Vervoordt i.s.m. Tatsuro Miki  in Wijnegem.

De architecten van BEEL geven er om 11u30 een lezing over het project KANAAL en andere herbestemmingsprojecten. Inschrijven kan via deze link

 • Bureau BEEL Architecten (foto: Laura Beel)

  Bureau BEEL Architecten (foto: Laura Beel)

 • Bureau BEEL Architecten (foto: Laura Beel)

 • KANAAL silo's (foto: Jan Liégeois)

  KANAAL silo's (foto: Jan Liégeois)

 • partners BEEL architecten (foto: Luca Beel)

 • BEEL Lousbergkaai (foto: Luca Beel)

  BEEL Lousbergkaai (foto: Luca Beel)

Praktische info

Locatie

Lousbergskaai 32
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

11:00u

Tot

16:00u

Toegangsprijs

Gratis

Om 11u30 is er een lezing van BEEL architecten in Kanaal.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief