D/a: Ontwerpbureau DMOA architecten

→ leuven

NIEUW BAKEN VOOR DE BUURT

KRUUL, strak ingebed op een lapje grond van 60 m² opzij van de Leuvense vesten tegen het Ruelenspark, een oase van groen en seniorenbungalows in Expo 58-stijl van de huisvestingsmaatschappij SWaL, vertegenwoordigt alles waar DMOA voor staat: design, technisch vernuft, finesse, innovatie, maatschappelijk engagement.

ENERGIENEUTRALE GEZELLIGHEID
Het gebouw vervangt een verkrot hoekpand. De fundering op palen, noodzakelijk gezien de moerassige ondergrond, werd benut om lussen aan te leggen die de warmte/koelte uit de bodem plukken. In koude periodes stuwt een warmtepomp die energie naar een hogere temperatuur, om ze via betonkernactivering doorheen de zichtbaar gelaten betonconstructiedelen te verspreiden. Zonnepanelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp en de basiswerking van het bureau.

In samenwerking met het WTCB worden onder andere CO2 en temperatuur gelogd, zodat de architecten hun lezingen met cijfers kunnen onderbouwen.

De zijgevel die grenst aan een paadje naar het park, is uitgerust met de Muurmelaar, een masterproefproject van KU Leuven-student Maarten Houben onder begeleiding van professor Andrew Vande Moere.

HANDEN UIT DE MOUWEN
De façade in stampbeton bestaat uit een mengsel van nabij gewonnen, chocoladekleurig zand en witte cement, dat de mensen van DMOA eigenhandig hebben aangestampt. “Een oude techniek, maar met hedendaagse toevoegingen. We kozen voor deze oplossing om een zo dun mogelijke gevel te bekomen en het kleine perceel optimaal te kunnen benutten. De gevel is 15 meter hoog maar slechts 10 cm breed. Als afstandhouders voor de glijbekisting plaatsten we bamboestokjes, die nu een biotoop vormen voor honingbijen.”

KLEURVERLOOP
Potdichte kantoren met airco zijn aan de architecten niet besteed. Hun ramen kunnen allemaal open en zijn uitgevoerd in kastanjehout. Een met het oog op de belasting gedurfde maar voluit ecologische keuze, want die houtsoort groeit erg snel. De tafeltjes voor de eet/vergaderruimte op niveau 0 en voor de penthouse zijn een eigen ontwerp in massief hout en staal en naar believen samenvoegbaar. Een ludieke knipoog is het rek van aan elkaar gelijmde, open keramische stenen in de office kitchen.

Extract uit DIMENSION jaargang 13
januari / februari / maart 2019
door Collete Demis & Staf Bellens

 

Bezoek ook een van de ontwerpen van DMOA architecten! Tijdens de Dag van de architectuur opent Maggie haar deuren. 

D/a - Inschrijvingen KRUUL DMOA architecten

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Erasme Ruelensvest 21c
3001 leuven

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

30 min per rondleiding

Toegangsprijs

Gratis en vrij toegankelijk.
Geef gerust al een seintje als je graag wil langskomen.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief