D/a: Ontwerpbureau L.U.S.T. architecten + DBLV architecten

→ Gent

 

L.U.S.T architecten en DBLV architecten zetten de deuren open op de Dag van de architectuur. Voor deze gelegenheid tonen we tal van maquettes en tekeningen van recente en minder recente projecten.

Het bureau bevindt zich op het gelijkvloers van een voormalige spinnerij van het Florida-complex, een oude industriële textielsite van UCO in het centrum van Gent. In 1998 kochten Lieve en Hans een deel van de eerste verdieping van deze meer dan 100 jaar oude spinnerij om ze te verbouwen tot woning. Ze troffen het gebouw aan in een eerder vervallen toestand, het regende er binnen en de helft van de ramen waren dichtgemetseld. De forse massieve bakstenen gevels en de interne structuur waren echter nog zo goed als intact. Er werd bewust gekozen om het karakter van het gebouw zoveel mogelijk te bewaren. Quasi alles werd eigenhandig verbouwd, een verbouwing die net om die reden nog steeds niet helemaal af is. Het modulaire casco van het fabrieksgebouw laat gelukkig ook toe dat het kan mee-evolueren met de noden van de tijd en de inspiratie van het moment.

Naast de functie als woonst deed een deel van de ruimte op de eerste verdieping ook een tiental jaar dienst als architectenbureau. Omdat het werken en wonen op een zeker moment te veel door elkaar liepen, verhuisde L.U.S.T. architecten in 2010 tijdelijk naar een pand in de Kasteellaan dat ze enkele jaren deelden met architectenbureau Bart Dehaene en Havana architectuur.

5 Jaar geleden werd het intussen vrijgekomen gelijkvloers van de voormalige spinnerij in de Molenaarsstraat aangekocht en ingericht als architectuuratelier. Naast de traditionele bureauruimtes, vergaderzaal, keuken en sanitair beschikt het bureau, dat nog steeds gedeeld wordt met architectenbureau Bart Dehaene, over een klein houtbewerkingsatelier en een eigen tuintje.

L.U.S.T. architecten: bestaat sinds 1992, oorspronkelijk als deeltijds samenwerkende praktijk van architecten Lieve Van De Ginste & Hans Lust, later als volwaardig architectenbureau met een gemiddelde personeelsbezetting van 5 à 6 personen. Ze realiseerden een reeks zeer verscheiden projecten van diverse schaal met een hoofdaccent op woningbouw, groepswoningbouw en enkele publieke projecten. Het bureau combineert contextgevoelige ontwerpen met een persoonlijke aanpak en technisch vakmanschap. Het team zet sterk in op samenwerkingsverbanden, zeker voor projecten met een te grote omvang, of wanneer de aard van de opdracht een meer specifieke deskundigheid of interdisciplinaire aanpak vereist.

DBLV architecten: één van die tijdelijke associaties groeide na jarenlange samenwerking uit tot een tweede afzonderlijke vennootschap DBLV architecten bv ( Dierendonck-Blancke-Lust-Van de Ginste). Dit team concentreert zich op grotere projecten, zoals de reconversie van sociale woontorens, de uitbreiding van een studentenrestaurant, een kantoorgebouw, een plein, …

 

  • Nekkersput Gent / DBLV architecten (Foto: Filip Dujardin)

  • Nekkersput Gent / DBLV architecten (Foto: Filip Dujardin)

  • Nekkersput Gent / DBLV architecten (Foto: Filip Dujardin)

  • Nekkersput Gent / DBLV architecten (Foto: Filip Dujardin)

Praktische info

Locatie

Molenaarsstraat 111 bus 14
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

doorlopend

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief