D/a: Ontwerpbureau PTArchitecten

→ Sint-Jans-Molenbeek

Cheval Noir

Het project Cheval Noir is een project uit drie fasen. De site, geprankt tussen de Zwart Paardstraat en het plein aan  de Fernand Brunfautstraat, bestond uit een woonhuis aan de straatkant en een grote, bouwvallige loods aan de pleinkant.

In een eerste fase werd het woonhuis gerenoveerd. Het hellend dak verdween en twee ruime duplexen werden gestapeld boven elkaar. De bestaande doorgang onder het woonhuis leidt op dat moment nog naar een koertje voor de loods.

In de tweede fase werd de loods afgebroken en kwam er een nieuwbouw aan de pleinkant. De koer tussen woonhuis en nieuwbouw werd verdubbeld tot een gemeenschappelijke tuin. In de nieuwbouw werden het kantoor van PTA en 5 appartementen voorzien. Het bovenste appartement werd als een huisje op het dak gezet. De binnentuin, ontworpen door Floris Steyaert, wordt, vooral sinds Covid, intensief gebruikt door de bewoners van zowel het woonhuis als de nieuwbouw.

De derde fase was de heraanleg van het plein voor de nieuwbouw, aan de kant van de F. Brunfautstraat. Deze fase is net voltooid. Het plein behoort niet tot het project zelf, maar werd wel ook ontworpen door PTA. Gezien de dense en wat grijze omgeving werd het plein multifunctioneel en kleurig, met eerder spelaanleidingen dat echte sportvelden. De bedoeling is om zowel voor kinderen, mama’s, jongeren, als ouderen plaats te bieden. Ondanks de aanwezigheid van de ondergrondse parking is er maximaal groen voorzien d.m.v. verhoogde plantenbakken, omringd door zitbanken.

Bezoek tijdens de Dag van de architectuur ook Bonneviepark en Polyvalent gebouw Bonnevie van PTArchitecten.
  • (Foto : Tim Van De Velde)

  • (foto : Tim Van De Velde)

  • (foto : Tim Van De Velde)

  • (foto :Tim Van De Velde)

  • (foto : Peter Casier)

  • (foto : Peter Casier)

Praktische info

Locatie

Rue fernand brunfaut 12
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Routebeschrijving

Van

12:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief