Brug van Vroenhoven, Ney & Partners en Jozef Legrand, (Foto: J.L. Deru)

D/a: Brug van Vroenhoven

→ Riemst

Een herinnering aan de duistere geschiedenis van het Albertkanaal

Ney & Partners en Jozef Legrand 

Martha (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Dit is de plek waar voor België op vrijdag 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog begon. De beladen geschiedenis van de site eist een ontwerp met respect voor het verleden én oog voor de toekomst en functionaliteit.

Verbinding tussen brug en gebouw

De oorspronkelijke boogbrug werd op deze bewuste vrijdag door het Duitse leger veroverd om zo België binnen te vallen. Na enkele vruchteloze pogingen om de brug op te blazen, werd hij in 1944 toch vernield door de terugtrekkende Duitse soldaten. In 1947 werd een tijdelijke brug in de oorspronkelijke vorm herbouwd.

In 2007 startte de bouw van een nieuwe brug omdat de structuur van de oude, toch niet zo tijdelijke, brug niet toeliet dat grote schepen konden passeren. Zo kon de rivier verbreed worden. In de massieve brugsteun werd plaats voorzien voor een museum en een café. De architecten, Ney & Partners, en kunstenaar Jozef Legrand maakten slim gebruik van deze functies om een sterke visuele verbinding te creëren tussen het gebouw en de brug. Zo heb je van op het uitkragend terras een prachtig zicht op het Albertkanaal en de onderkant van de brug.

Een subtiele les in geschiedenis 

Het museum is een interactief belevingscentrum waar de Tweede Wereldoorlog wordt geïllustreerd aan de hand van multimedia en tekst. De oude bunker naast de brug werd bewaard en torent als kroon boven het gebouw uit. Het is de enige stille getuige van de gebeurtenissen die zich op deze plek hebben afgespeeld. In het prachtige amfitheater kunnen culturele activiteiten georganiseerd worden. Het hoogtepunt van de site is de openluchtarena. 

De architecten slaagden erin een prachtig stuk architectuur neer te zetten met veel respect voor het sinistere verleden van de site. De architectuur wil niet luidruchtig zijn en schreeuwt niet om aandacht voor de grote helden van de tweede wereldoorlog. Ze wil het verleden koesteren en op een subtiele manier haar bezoekers iets bijleren over de feiten die zich hier tachtig jaar geleden afspeelden. 

Auteur: Martha Kennis

Bezoek de buitensite van De Brug van Vroenhoven met gids (duur 1 uur) en ontdek alles over deze bijzondere plek. Na dit begeleid bezoek kan je ook nog het interactieve Belevingscentrum De Brug bezoeken. In de Bunker ontdek je het verhaal van de verwoesting van WO II. De bunker sloeg er tijdens de oorlog in om de voortgang van de vijand met enkele dagen te vertragen. Je beleeft de invasie van uur tot uur door de ogen van soldaten en burgers aan de hand van pakkende getuigenissen. Maar dit is niet ‘alleen maar’ de plek waar de oorlog in ons land echt begon, het is ook een mobiliteitsnetwerk met grote waarde voor economie en ecologie. Maak kennis met de wereld van de kanalen en de binnenvaart in de 2de interactieve expo. Tot slot kan je ook een kijkje nemen bij de tijdelijke foto-expositie ‘De Vlucht’.

Er worden buiten 4 rondleidingen met gids (om 10 uur, 11u30 uur, 14 uur en 15u30) voorzien. Duur per rondleiding 1 uur. Kostprijs 6 euro (gids bij bezoek buitensite + bezoek Belevingscentrum met 2 vaste tentoonstellingen’ De Bunker en De binnenvaart’ en tijdelijke tentoonstelling ‘De Vlucht’ inbegrepen). Max 15 personen per groep.

Inschrijven via mail (lidette.stevens@vlaamsewaterweg.be) of telefonisch op 012 671 532.

  • Brug van Vroenhoven, Ney & Partners en Jozef Legrand, (Foto: J.L. Deru)

    Brug van Vroenhoven, Ney & Partners en Jozef Legrand, (Foto: J.L. Deru)

Praktische info

Locatie

Maastrichtersteenweg 212
3770 Riemst

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

1 uur

Toegangsprijs

Rondleidingen om 10u, 11u30, 14u en 15u30.
Kostprijs €6 (gids bij bezoek buitensite + bezoek Belevingscentrum met 2 vaste tentoonstellingen 'De Bunker en De binnenvaart' en tijdelijke tentoonstelling 'De Vlucht' inbegrepen)
Inschrijven via mail (lidette.stevens@vlaamsewaterweg.be) of telefonisch op 012 671 532.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief