D/a: De Bonte Koe
Ruimte en licht in een stamcafé
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier.
Milène (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
In dit voormalige café, De bonte koe, en het aanpalende winkelpand, creëerden Maarten Baeye en Karen Kesteloot hun thuisbasis – én die van studiobont. In eerste instantie kocht het koppel de caféwoning. Toen ook de naastliggende woning te koop kwam te staan, besloten ze van twee woningen één te maken. Maar wonen in een café, hoe doe je dat?
De essentie
Een aantal kenmerkende principes vallen meteen op. Ruimte, circulatie en licht primeren in de praktijk van studiobont en worden gegarandeerd dankzij heel bewuste en strategische ingrepen. Door de ingang naar de achterkant van het pand te verplaatsen, creëren ze plaats voor een wintertuin en een dakterras. In een tweede fase komt daar ook een binnentuin bij, dit midden in de stad.
De verbouwingen gebeurden met veel respect voor het verleden van de plek. Het originele café doet nu dienst als woonkamer, waar de houten lambrisering en authentieke toog de cafégeest levendig houden. Er wordt heel bewust geen gebruik gemaakt van poenige materialen, dit gaf het koppel meer financiële ademruimte en laat toe om te focussen op de essentie.
Aanpasbaar en deelbaar
De grenzen tussen binnen en buiten vervagen, alsook deze tussen de twee panden. Viel het je al op dat de vloer in het ene pand hoger ligt dan in het andere? Het koppel koos ervoor om deze vloer bovenop te isoleren, zo bespaarden ze niet alleen in de kosten, maar dient dit opstapje ook als extra zitbank voor de kinderen.
De kantoorruimte van studiobont bevindt zich op de eerste verdieping. De onzichtbare deur zorgt er voor dat deze verdieping haast ongemerkt terug in zijn originele indeling gesplitst wordt. Het ene deel kan perfect als onafhankelijke studio gebruikt worden, dankzij de keuken-badkamer unit en de aparte ingang van het tweede huis.
Dit project is niet ‘af’. Rekening houdend met elementen uit het verleden, blijft er ook ruimte voor veranderingen in de toekomst.
Auteur: Milène Senden