D/a: De Kruitfabriek 2.0
Zondag (Dag van de architectuur) → Vilvoorde
Architect/regisseur
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! De Kruitfabriek opent zijn deuren van 10u tot 17u. Daarnaast zullen ook tal van onderbezetters de deuren open gooien en zichzelf voorstellen aan het publiek. Het wordt een heuse open-fabrieksdag!
Martha (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
In De Kruitfabriek is de rol van de architecten niet zozeer ontwerpen, als wel mogelijkheden zien. De buurtbewoners geven mee vorm aan de architectuur en functie van het gebouw. De architecten begeleiden hen hierin. Zo worden allerhande duurzame initiatieven getest vooraleer ze hun permanente bezetting innemen. Tegelijkertijd krijgen ondernemers de kans te proeven van de site en naamsbekendheid op te bouwen in de buurt.
Van ’t Poeierke tot Kruitfabriek
Stadsvernieuwing is een lang proces. De watersite is een industrieel gebied van meer dan honderd hectare groot dat een nieuwe bestemming zal krijgen. In afwachting startten de stad Vilvoorde en enkele private partners een aantal tijdelijke, buurtondersteunende projecten op.
Eén daarvan, De Kruitfabriek, omvat de renovatie van de oude explosievenfabriek, ook bekend als ’t Poeierke. Het gebouw geeft tijdelijk onderdak aan tal van programma’s. Onder meer een café, evenementenzaal, een circus- en muziekschool, een fietsherstelpunt en ruimte voor verschillende jonge ondernemers en creatieve geesten uit de regio vinden hier hun plek.
De architect als bescheiden ontwerper
De architecten deden geen enorm grote ingrepen op de site. In het midden van de gelijkvloerse verdieping legden ze een binnenstraat aan die het gebouw in twee deelt. Aan de ene kant bevindt zich een kinderdagverblijf, circusschool, dansschool en atelierruimtes. Aan de andere kant een café en event-ruimte. Daarnaast voegden ze een buitentrap toe en voerden ze enkele beperkte verbouwingswerken uit om de brandveiligheid van het gebouw te garanderen.
Bij een project als dit mag niet te veel ontworpen worden. Het is een plek die betekenis krijgt door de gebruikers: de ondernemers en de bezoekers. evr-architecten hebben dit op een respectvolle manier aangepakt en creëerden samen met hen een plek die een nieuwe betekenis geeft aan de volledige buurt.
Auteur: Martha Kennis