D/a: Jeugdcentrum Kiel
Zondag (Dag van de architectuur) → Antwerpen
Een gebouw dat verbindt
Bezoek dit project tijdens de Dag van de architectuur. De architecten zullen aanwezig zijn en voorzien jou graag van een woordje uitleg. Laurens (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Met een grote polyvalente zaal, drie ruime danszalen en een hoop ondersteunende functies biedt Jeugdcentrum Kiel ruimte voor allerlei initiatieven, maar in eerste instantie aan de jeugd van het Kiel en omstreken. AWG Architecten blazen met dit drempelloze gebouw nieuw leven in de wijk en gingen daarbij zeer zorgvuldig om met de geschiedenis van de buurt.
Een honderdjarige orangerie
De orangerie werd origineel ontworpen door architect Emiel Van Averbeke voor de Olympische Spelen van 1920. AWG herstelde de orangerie en liet ze bewust ‘leeg’. De architecten ontwierpen hiernaast een soort van serre, als referentie naar de voormalige functie. Op het gelijkvloers huizen nu bureaus, een bar, enkele klaslokalen, wc’s en een berging. Op de eerste verdieping voorzagen ze plaats voor drie ruime danszalen, allen voorzien van natuurlijk licht dankzij de dakramen. Aansluitend bevinden zich de kleedruimtes. De polyvalente zaal wordt gescheiden van het nieuwe volume door een functionele straat met een stalen structuur die herinnert aan de oude penanten van de orangerie. Zoals vaker baseert AWG zich op het idee van de intelligente ruïne, waarbij de structuur ruimte laat voor een andere invulling in de toekomst. In dit project wordt dat vooral duidelijk in het nieuwe volume, waar alles sober is afgewerkt.
De kracht van een tussenruimte
De toegang tot het gebouw bevindt zich in de binnenstraat, waardoor het project perfect aansluit bij de bestaande openbare ruimte. De nieuwe verbinding biedt ruimte voor ontmoeting en creëert een gezellige sfeer in de wijk. Het is in de tussenruimte van deze intelligentie ruïne dat de jeugd ruimte krijgt om te leven. Zo verbindt het gebouw niet alleen het oude met het nieuwe, de drukke baan met de wijk, maar ook de mensen onderling.
Auteur: Laurens Bulckaen