
D/a: Royal Belgian Sailing Club Alberta
Zondag (Dag van de architectuur) → Zeebrugge
Een zeilboot kan niet varen zonder zeiler.
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!
Martha (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Een zeilboot
Op het dak van de Royal Belgian Sailing Club krijg je bijna het gevoel dat je op het dek van een zeilboot staat, net aangemeerd in de haven van Zeebrugge. Met de zachte wind op je gezicht kijk je uit over het water en de haven. Aan de ene kant zie je een containerhaven, die met zijn immense schaal de aanwezigheid van economische activiteiten bewijst. Aan de andere kant kijk je uit op een jachthaven, die op een bijna lieflijke manier de menselijke schaal vertegenwoordigt. In de zomer kan je op het dakterras genieten van een drankje, zittend in een strandstoel.
Honderd dagen
De structuur van het gebouw bestaat uit gestapelde, geprefabriceerde houten balken, in elkaar geschoven door middel van inkepingen. Enerzijds draagt de structuur de overkragingen van het daken anderzijds vormt het de muren die de ruimte opdelen. Rond de houten kern is een zelfdragende stalen structuur bevestigd, die dient als kader voor de ramen en als balustrade voor het dakterras. Door het gebruik van prefab elementen en een zeer logische opbouw kon het gebouw rechtgezet worden in slechts honderddagen!

Zeilen met de omgevingselementen
Net als een zeilboot maakt het gebouw gebruik van de elementen uit zijn omgeving. Zonne-en windenergie voorzien het gebouw van stroom, regenwater spoelt door de wc’s en een warmtepomp verwarmt het gebouw met warmte uit de grond.
Het gebouw bevat een houtenkern en glazen schil. De onverwarmde passage rondom de houten, verwarmde kern fungeert als een isolatiezone. Zo blijft het gebouw in de winter warm en in de zomer fris. In de zomer kan de glazen schil volledig opengezet worden, waardoor enkel de houtenstructuur als een soort afdak overblijft. Als een zeiler die het zeil van zijn boot aanpast aan de weersomstandigheden.

Het gebruik
Het vrije grondplan versterkt de relatie tussen het gebouw en haar gebruikers. Zij bepalen namelijk de invulling ervan. Over vijf, tien of twintigjaar zou het gebouw er nog volledig hetzelfde kunnen uitzien, maar een volledig andere functie kunnen hebben. Zo zorgde de architect voor een tijdloos ontwerp.
De architect slaagde erin een gebouw te ontwerpen dat spreekt over zijn omgeving en met zijn gebruikers. Een zeilboot zal niet varen zonder zeiler. Zo zal ook deze creatie van Wim Goes Architectuur niet functioneren zonder zijn gebruikers.
Auteur: Martha Kennis