D/a: Transfo
Zondag (Dag van de architectuur) → Zwevegem
Oud-industriële site aan de praat met nieuwe functies
Coussée Goris Huyghe architecten, RCR Arquitectes
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via www.transfozwevegem.be.
Leander (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Sinds 2005 blazen Coussée Goris Huyghe architecten stelselmatig nieuw leven in de Transfosite, een voormalige elektriciteitscentrale in Zwevegem. Je kan er ronddwalen tussen een verzameling aan industriële gebouwen, variërend in vormen en maten. Doordat de architecten de grandiositeit van de gebouwen herwaarderen, inspireren ze tot nieuwe gebruiken.
Function follows form
Een monumentale machinehal wordt een multifunctionele eventruimte met flexibel inzetbare zijruimtes. Op de plek waar vroeger het transport van de kolen plaatsvond van het kanaal naar de stoommachines, komt nu een loopbrug dwars door het ketelhuis. De ruimte tussen die gigantische ketels vormt een verrassende setting voor kunst en cultuur. In de tussenruimte van de gebouwen krijgen ook avontuurlijke programma’s een plek. Zo kan je hier nu lasershooten en vind je er klimmuren en hoogtouwenparcours. Ook een duiktank, bar en woonfuncties vinden hun plek op de site.
Schoonheid in vergankelijkheid
Tijdens de renovatie kiezen de architecten ervoor de sporen van de tijd niet weg te werken. De talloze gebouwen behouden zo hun eigen karakter. Verschillende verhalen doorheen de tijd zijn naast elkaar waarneembaar, wat zorgt voor een levendigheid in de site. Het werk van de toenmalige arbeiders is voelbaar in de verweerde tegels van de machinehal. De oude machinerie spreekt als stalen catacomben tot de verbeelding. De patina op de verweerde gevels en verbouwingen maakt de ouderdom voelbaar.
Symbiose van glas, staal en baksteen
Coussée Goris Huyghe architecten kozen er bewust voor om nieuwe ingrepen duidelijk aan te geven in de bestaande structuur. De glazen overkapping van het ketelhuis is het meest opvallende gebaar. Een glazen schil is via de bestaande stalen structuur opgehangen om de fragiele bakstenen gevel te beschermen. Het is een bijzondere wisselwerking tussen oud en nieuw. Het oude weefsel ondersteunt structureel het nieuwe. De nieuwe aanvullingen ondersteunen dan weer het oude gebouw tegen verwering.
De architecten vertrekken bewust vanuit de aanwezige kracht van de gebouwen. De nieuwe ingrepen laten ze stap voor stap gebeuren. De Transfosite draait langzaamaan terug op volle toeren.
Auteur: Leander Decloedt