Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

D/a: Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

→ Hasselt

Italiaans maatwerk in de Hasseltse binnenstad

Francesca Torzo

Er valt tijdens de Dag van de architectuur veel te beleven in Z33! Koop alvast je toegangsticket online. Milène (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

De Italiaanse architecte Francesca Torzo staat bekend om haar fijngevoelige architectuur. Ze probeert geen icoon te maken, maar vormt op tedere wijze de aanvulling waarvan kunstencentrum Z33 eerst niet wist dat het het nodig had. Dankzij subtiele en doordachte details voelt de uitbreiding van het museumgebouw verrassend vertrouwd aan. Torzo deed grondig onderzoek naar de site en haar geschiedenis, wat zich vertaalt in een perfect passend ontwerp dat de sfeer van het oorspronkelijke begijnhof ademt.

Vaarwel witte kubus  

De nieuwe Vleugel 19 breekt met de traditie van typische witte kubussen in musea en vormt een cluster van verrassende ruimtes, die roze oplichten wanneer de zon de binnentuinen verwarmt. Start je bezoek via de lange gang en ervaar de rust die over je heen valt. In de doorgangen zie je de afschuining van de muren die achtenvijftig graden bedraagt, een fijne knipoog naar architect Gustaaf Daniëls die Vleugel 58 ontwierp. Ook de monumentale trap wordt hernomen, maar in een nieuwer jasje. Neem zeker een kijkje aan de achterkant van het gebouw. Daar zie je bijvoorbeeld in de repetitie van de ramen hoe Torzo zich spiegelt aan haar voorganger.

Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)
Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

Grootsheid in de details 

Ik geloof als jonge architecte dat goede architectuur zich meet aan de vormgeving van details en minder opvallende ruimtes, maar oordeel vooral zelf. Voel je hoe het baksteenrood van de omliggende gebouwen weerspiegelt in de gevel? Deze steen werd speciaal ontwikkeld voor Z33. Door de wandelgangen wordt gefluisterd dat de ruitvormige stenen van kop tot teen dezelfde maat hebben als het hoofd van Francesca Torzo. Kijk eens omhoog, en bewonder het diamantvormig plafond. Merkte je de dubbele handrail voor kinderen aan de trap al op? Breng zeker een bezoekje aan de prachtige toiletten. En ja, voor ik het vergeet, de lampen zijn kleine begijnenkapjes!

Z33 werd ongewild wel een icoon, één van grootsheid in de details.

Auteur: Milène Senden

Tijdens de Dag van de architectuur valt er in Z33 heel wat te beleven.

Zonder toegangsticket

 • “Begijnhof Hasselt. Een plek van herinneringen en kansen. I.s.m. David Kohn Architects & Landinzicht.”: Voor de gelegenheid kan je de maquette van de Begijnhofkerk door Bovenbouw Architectuur bekijken.
 • “A+U / architecture unfolded”: Z33 stelt 58 Maquettes van respectievelijke studenten van de tweede bachelor architectuur van de UHasselt tentoon. Idee en concept oefening en expo: arch. Iwert Bernakiewicz.

 

Met toegangsticket

 • “Audio guide: architectuur Z33 (F. Torzo/G. Daniëls)”: Bij Z33 zijn ze apetrots op hun huis. Daarom kan je het verhaal achter het gebouw van Z33 vanaf nu ook ervaren via een audiotour. Je wordt gegidst door zowel de historische Vleugel 58 (van G. Daniëls) als de gloednieuwe Vleugel 19 (van F. Torzo). De route laat je stilstaan bij de belangrijkste elementen van het gebouw en laat je zo de ruimtes anders bekijken en beleven.
 • “Achter de schermen”: Speciaal voor de Dag van de architectuur kan je een blik werpen achter de schermen van de nieuwe tentoonstellingsvleugel Vleugel 19. Via een afgebakend parcours krijg je nieuwe inzichten in het concept van het gebouw en de werking van het huis.
 • Bezoek de tentoonstelling in Z33.
 • Z33 - House for contemporary Art, Francesca Torzo, (Foto: Olmo Peeters)

  Z33 - House for contemporary Art, Francesca Torzo, (Foto: Olmo Peeters)

 • Z33, Francesca Torzo, (Foto: Olmo Peeters)

  Z33, Francesca Torzo, (Foto: Olmo Peeters)

 • Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

  Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

 • Z33 - House for contemporary Art, Francesca Torzo, (Foto: Olmo Peeters)

  Z33 - House for contemporary Art, Francesca Torzo, (Foto: Olmo Peeters)

 • Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

  Z33, Francesca Torzo, (Foto: Gion Balthasar Von Albertini)

Praktische info

Locatie

Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt

Routebeschrijving Koop hier je ticket voor Z33

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

"Begijnhof Hasselt. Een plek van herinneringen en kansen." en "A+U / architecture unfolded" zijn vrij te bezoeken. Voor de andere bezoeken dien je een toegangsticket te kopen. (€5/€10)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief