Immobilier Emblématique

→ Brussel

Naar aanleiding van het Festival van de architectuur pikt City3 in op het thema van de verguisde maar daarom niet waardeloze laat 20ste-eeuwse kantoorarchitectuur in de Europese wijk. Samen met fotograaf Bertrand Cavalier maken ze een stand van zaken op en exploreren ze aan de hand van een expo en een ronde-tafel-gesprek de relevantie en de mogelijke toekomstperspectieven die zich voor de gebouwen aandienen.

De expo, die plaatsvindt in een door 51N4E tijdelijk heringericht kantoorgebouw van leegstandsproject Stam Europa, is van 14 tot 17 oktober dagelijks te bezoeken van 12u tot 18u. Op zondag 17 oktober kunt U bovendien deelnemen aan een interactieve wandeling en een ronde-tafel-gesprek, met aanvang om 13u in Stam Europa.

De Europese wijk in Brussel is reeds decennia het voorwerp van architecturale en stedenbouwkundige discussie. Al sinds de jaren 1970 wordt de inpalming van de ooit sierlijke Leopoldswijk door vastgoedontwikkelaars met lucratieve kantoor-projecten betreurd en bekritiseerd.

Ironisch genoeg lijken veel van de sinds 1970 opgerichte kantoorgebouwen nu hetzelfde lot van onbekommerde sloop en transformatie beschoren. In de wijk wordt immers opnieuw werk gemaakt van ambitieuze plannen tot herontwikkeling en een nieuwe generatie van project-ontwikkelaars staat klaar om de opgemaakte plannen en richtlijnen in lucratieve nieuwbouwprojecten te gieten.

Een vraag die daarbij weinig aan bod komt: wat met het laat 20ste eeuwse architecturale patrimonium aan kantoorgebouwen dat momenteel nog de Europese wijk (ont)siert? De kantoorgebouwen neergepoot in de tweede helft van de 20ste eeuw werden vaak bestempeld als grijze betonarchitectuur voor de bureaucratische middelmaat, maar zonder enige architecturale en erfgoed-waarde zijn ze niet. In de reeks kantoorgebouwen die momenteel het uitzicht bepalen van de Europese wijk, bevinden zich ook enkele markante gebouwen, vaak ontworpen in een postmoderne of generieke internationale stijl. Terwijl ook enkele van de minder geprezen kantoor-buildings uit de jaren 70 en 80 ondertussen een zekere patina hebben verkregen en na decennia van verguis plots interessante fysieke getuigen zijn uit een vervlogen bouw-tijd.

Voor meer info kan u terecht op de website van City3.

Immobilier Emblématique is een City3-project van Lars Fischer, Jorg De Vriese en Bertrand Cavalier tot stand gekomen met steun van Stad Brussel – Stedenbouw en Patrimonium.

Praktische info

Locatie

Aarlenstraat 104
1000 Brussel

Routebeschrijving

Van

12:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief