Parlement van de Dingen foto: Jannes Linders

Parlement van de Dingen

→ Oostende

Programmator Stine Sampers licht toe:

Het Parlement is een gespreksperformance waarin deelnemers worden uitgenodigd om samen een aantal plaatsen of dingen in Oostende te gaan vertegenwoordigen in een fictief parlement.
Het is een oefening in empathie, als vertegenwoordiger van het stemloze ding of de stemloze plaats, ga je je inbeelden wat die plek zoal verlangt, heeft ervaren of gezien, wat het ding heeft gehoord, nodig heeft, wilt geven, etc.
Dit is een strategie om tot een beter begrip van de stad en haar plaatsen en objecten te komen, maar ook een beter begrip van elkaar. Waarom hecht de ene zoveel belang aan die of die plek, en de ander aan dat of dat ding? Waarom wordt iemand heel passioneel wanneer ze spreekt in naam van de zee of het strand? Wat is onze motivatie om het ene of het andere te gaan vertegenwoordigen of verdedigen? Hoe helpt dit ons elkaar en onze leefomgeving beter te begrijpen?

Hoe spreken de straten, het strand of de zee?

We zijn eraan gewend dat de mens spreekt, niet alleen namens zichzelf maar ook namens andere entiteiten: het heelal, het regenwoud, de dieren, de stad. Tijdens Parlement van de dingen onderzoeken we wat het voor ons Westerlingen betekent om als de dingen en vooral ook met de dingen te spreken. Blijft dit een dualistische verhouding, van mens tot ding, of is het denkbaar dat er een andere relatie ontstaat, dat we onszelf een andere plek geven in het universum?

Parlement van de dingen is een begrip dat werd geïntroduceerd door filosoof Bruno Latour die een pleidooi houdt voor het recht van het object. Volgens Latour weigert de mens in het moderne denken de rechten, autonomie en ‘agency’ (het handelend vermogen) van het object te erkennen. Hij pleit voor een mensvisie waarin de waarden (niet de waarde) van objecten en andere entiteiten een actieve rol spelen.

Parlement van de dingen is onderdeel van het gelijknamige platform opgericht door Partizan Publik. Samen met wetenschappers, architecten en kunstenaars onderzoeken we wat er voor nodig is om daadwerkelijk een parlement van de dingen op te richten.
Volg dit speculatieve onderzoek op theparliamentofthings.org

Speciaal voor de gelegenheid van het Festival van de Architectuur proberen we in dit Parlement ook stem te geven aan plaatsen. Publieke ruimte, straten, pleinen, de zeedijk, het strand, maar ook de voortuin van de buren, de leeszaal in de bibliotheek kunnen een stem krijgen.

  • Parlement van de Dingen foto: Jannes Linders

    Parlement van de Dingen foto: Jannes Linders

Praktische info

Locatie

Romestraat 11
8400 Oostende

Routebeschrijving Koop je tickets

Van

12:00u

Tot

16:00u

Toegangsprijs

11€ vvk (Inclusief lichte maaltijd)
14€ add (Inclusief lichte maaltijd)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief