De Roende Kortemark (copyright Tim Van de Velde)

Sociaal huis De Roende Kortemark

→ Kortemark

Sinds twee jaar kan elke burger van Kortemark terecht in ‘De Roende’, genoemd naar de ronde vorm van het gebouw. De Roende is gebouwd op de voormalige locatie van het woonzorgcentrum ‘huize Blijgaarde’ in de Hospitaalstraat. Het gebouw is het resultaat van een Oproep WinVorm, gewonnen door architectenbureau Dertien12. Je vindt er de dienst burgerzaken en het Sociaal Huis (OCMW), maar ook Kind & Preventie, LDC De Wimperlinde, Huis van het Kind. Ook de kantoren van de buitenschoolse kinderopvang zijn er gevestigd.

De eerste vraag die zich stelde bij het voorontwerp van ‘De Roende’, was de keuze tussen verbouwing van het bestaande woonzorgcentrum of een nieuwbouw, als laatste en verbindende schakel op de grotere zorgsite. Na ontwerpend onderzoek door Dertien12, was het bestuur overtuigd van de meerwaarde van de schakelfunctie van de nieuwbouw. Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt werd duidelijk dat inzetten op een nieuwbouw de juiste beslissing was.

Het met hout beklede, moderne gebouw is alzijdig bereikbaar. Het vormt een nieuw ankerpunt in de gemeente in een groene omgeving. De Roende integreert het lokaal dienstencentrum, dat zowel autonoom maar ook als onderdeel van het hele gebouw kan werken. Dit stimuleert de ontmoetingen en sociale contacten omheen de centrale patio.

Zo nestelen deze publieke functies zich opnieuw in het dorpsleven. Het gebouw kan op deze manier een belangrijk stuk ‘collectief geheugen’ worden van de hele dorpsgemeenschap – een brug tussen verschillende generaties.

 

D/a - Inschrijvingen Sociaal huis De Roende Kortemark

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Hospitaalstraat 31
8610 Kortemark

Routebeschrijving

Tijdstippen

Geleide rondleidingen om 13u, 14u, 15u en 16u.
Maximum 15 personen per rondleiding.

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief