(foto: Dries Luyten)

’t Is e babbelette

→ Oostende

In transit verwoord en verbeeld 

Vrijdagavond, terwijl de zon zachtjes in zee zaktploffen wij neer voor een portie boeiende gesprekken. Ieder uur brengt ons bij een nieuw thema met andere stemmenOok zaterdag is gezelligheid troef in KAAP. Andere thema’s, andere stemmen, dezelfde setting met heerlijke drankjes. 

Mensen komen in alle vormen en maten. Hoe creëren we daar, letterlijk en figuurlijk, ruimte voor?  Nu je het zegt, is architectuur eigenlijk genderneutraal? In een stad als Oostende botsen we letterlijk op ons koloniale verleden. Hoe gaan we daarmee om? Als het gaat over leefomgeving telt iedere stem. Maar hoe krijgen we iedereen mee? Biedt een goed ontworpen ruimte ook ruimte voor verbinding?

Ontwerpers, onderzoekers, performers en rasechte Oostendenaars delen hun ervaring in gesprekken, performances en filmFatih De Vos ontvangt je met open armen en maakt van alle verhalen een boeiend gesprek.  

Boekhandel Corman maakt de avond compleet met een boekenstand, speciaal afgestemd op het programma van ’t Is e babbelette. 

 

19u: De zeespiegel stijgt, waar naartoe?   

De zeespiegel stijgt, en daar zit de mens voor iets tussen. We hebben onze stempel gedrukt op het klimaat, aan ons nu om hier in de toekomst positief mee om te gaan. We hebben de hoop nog niet opgegeven, maar deze avond gaan we uit van een drastische stijging en dus overstroming van het land. Waar naartoe?    

Architect Arne Van de Velde treedt in gesprek met Sien Vanmaele, actrice en theatermaakster. Wat hebben ze gemeenschappelijk? Zilte landbouw!

20u: Voor hem. Voor haar. Voor hen. Voor ONS.   

Dat inclusie een aandachtspunt is, staat niet meer ter discussie. Maar hoe geven we onze leefomgeving vorm? In deze sessie focussen we specifiek op gender. Heeft design eigenlijk een gender?   

Het werk van Selm Wenselaers is niet in één woord te vatten. Om het in hen eigen woorden te zeggen: Schrijven, theater, beeldende kunst, performance, dans, documentaire, erfgoed. Steeds weer gaat het om verhalen. Vanavond vertelt hen over het tussengebied waarin genderfluïde mensen zich vaak bevinden. Hoe komen we samen in één ruimte?

Sabine Leribaux is geboren en getogen in de Verenigde Staten, studeerde architectuur in Brussel en werkt sindsdien in de Europese hoofdstad aan zowel publieke als private projecten, op middelgrote en grote schaal. Haar multiculturele achtergrond stimuleert haar om openlijk vraagtekens te zetten bij gevestigde perspectieven in de architectuur en daarbuiten. Binnen de Architects’ Council of Europe maakt ze deel uit van de onderzoeksgroep rond gender in architectuur. Als ambassadeur zette ze mee haar schouders onder Wiki Women Design, een project van het Vlaams Architectuurinstituut.

21u: Rethink & Replace 

Naar aanleiding van gespreksperformance Het Parlement van de Dingen (de topoi-versie) en het Rethink & Replace traject treedt performancekunstenaar en filosoof Peter Aers in gesprek met Stine Sampers, programmator woord en reflectie bij KAAP. Wat is de rol van kunst in publieke ruimte? Waar is plek voor reflectie en dialoog? En hoe gaan we van contentious heritage en dominante narratieven naar een inclusieve publieke ruimte? Voer voor gesprek.

22u: Teamwork makes the dream work   

Mensen komen in alle vormen en maten, dat maakt onze leefomgeving boeiend. Vandaag zien we die diversiteit nog niet terug in de ontworpen ruimte. Hoe brengen we hierin verandering? Participatie is tegenwoordig het toverwoord, maar minder eenvoudig dan het lijkt.

In zijn werk gaat Oscar Rommens (Import Export Architecture) waar mogelijk een kruisbestuivende interactie en samenwerking aan met diverse partners, soms zelfs ongevraagd.  Architecten, vormgevers, studiebureaus, sociologen, avonturiers, kunstenaars, boeiende bouwheren, historici, pastoors, scenografen, biologen, toeristische diensten, aannemers. Hoe geef je iedereen een stem?

Open Design Course ontstond in 2016 om steun te bieden aan een ongeziene instroom van mensen die de oorlog ontvluchten en een nieuw leven willen opbouwen in Europa. De regelgeving in ons land laat de meeste nieuwkomers niet toe om als ‘gewone student’ hun studies te beginnen of verder te zetten. Binnen de muren van KASK bieden ze vluchtelingen en asielzoekers toegang tot kwalitatief, hoger onderwijs. Op die manier brengen ze verschillende stemmen samen en hopen ze een verandering in onze samenleving teweeg te brengen. Amalia Rodriguez maakte deel uit van Open Design Course Lab 0.4 en vertelt vanavond over haar traject. 

  • (foto: Michiel Devijver)

  • (foto: Dries Luyten)

    (foto: Dries Luyten)

Praktische info

Locatie

Zeedijk, Koning Boudewijnpromenade 10
8400 Oostende

Routebeschrijving

Van

19:00u

Tot

23:00u

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief