Wat kunnen we verwachten van de F/a Highlights?

Nieuws

De Handelsreizigers blikken samen met Tomas De Soete terug op het Festival van de Architectuur in de F/a Highlights tijdens het slotfeest F/a de OUT.

"Een week samen stad maken, wat leverde dat op?"

Op vrijdag 27 september gaat het Festival van de architectuur voluit met het slotfeest F/a de OUT in Kunstencentrum Vooruit. Tijdens dit slotfeest blikken we eerst terug op de hoogtepunten van het F/a, met niemand minder dan Tomas De Soete (i.s.m. Handelsreizigers). Hoe dat ze dat doen? Dat lees je hier in hun eigen woorden in een interview met Frederik De Preester en Filip Standaert van de Handelsreizigers.

F/a: Wat kunnen we verwachten van de slotshow?

H/i: Alvast geen stoet van architecten… Het zal een plezante flashback zijn voor iedereen. Daarvoor is Tomas De Soete de geknipte host. Ideeën zat nu, maar we zullen tijdens het festival werken als een redactie. We vertrekken van de inhoud, en die wordt dan pas gecreëerd of getoond. Wat heeft er echt impact? Welke projecten verbinden de stad? Wel zien we reeds een witte krijtlijn die het zwarte podium van de Theaterzaal in 2 speelvlakken snijdt,of anders bekeken: die hoeken met elkaar verbindt.

F/a: Hoe begin je aan één festival in één uur te vatten? Hoe ziet zo’n denk-en creatieproces er uit?

H/i: We maakten samen met het VAi een lijst van initiatieven en gasten die we niet mogen missen. In deze ontmoetingen gaan we op zoek naar schoonheid en poëzie binnen het thema ‘Verbind de stad’. Met de hoogtepunten hiervan -en enkele kleine lichtpunten- componeren we als het ware een podiumgebeuren.

"De vele vrijwilligers –bij sommigen loopt het parcours zelfs door hun huis– maken er een echt sociaal en verbindend project van"
Dominoes Melbourne (Foto: Sarah Walker)

Dominoes Melbourne (Foto: Sarah Walker)

F/a: Waar kijken jullie zelf het meest naar uit in het programma om een reportage van te maken?

H/i: 7000 dominoesvan Ledeberg naar Moscou. Omdat het visueel een krachtig project is, elke ytongsteen is op zich al een oervorm. En omdat de vele vrijwilligers –bij sommigen loopt het parcours zelfs door hun huis –er een echt sociaal en verbindend project van maken. Dit project zet hopelijk ook nadien veel in beweging.

F/a: Waarmee zijn jullie gewapend als jullie op pad gaan? Wat is jullie plan d’attaque?

H/i: We werken samen met Sander Tas, een geëngageerde documentairemaker. Hij heeft als geen ander oog heeft voor nieuwe perspectieven. Zelf hebben we een goede neus voor aparte verhalen en bijzondere mensen. Een bierkaartje en een stylo volstaan dan als wapens.

Tomas De Soete (Foto: Joeri Vlekken)

Scenografie Kadanja (Foto: Handelsreizigers)

Scenografie Handelsreizigers en Kadanja (Foto: Handelsreizigers)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief