D/a: Amal Amjahid
Zondag (Dag van de architectuur) → Sint-Jans-Molenbeek
Een plus voor Amal
Bezoek dit gebouw samen met de architect! Deze rondleiding is gratis, maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier.
Jonathan (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Amal Amjahid ligt langs het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek, op de grenslijn van twee enorme vooroordelen. Aan de ene zijde ligt ‘de bron van het moslimextremisme’, aan de andere zijde woont ‘verzavelingsvolk; de rijke Dansaert-vlamingen’. BOGDAN & VAN BROECK bewijzen kennis te hebben genomen van deze stellingen want met hun ontwerp proberen ze een verbinding aan te gaan tussen die twee verschillende werelden.
Fysieke en mentale verbinding
Het project is zo ontworpen dat er porositeit ontstaat waar voorheen een doorgang onmogelijk leek. Die doorgang kan je op twee manieren opvatten. Enerzijds is het een fysieke doorgang; de galerij van het gebouw. Anderzijds is het een mentale verbinding tussen verschillende leefwerelden door de functies die het gebouw huisvest: een sportzaal met een kleine cafetaria, een boksclub en een kinderverblijf. Zeg nu zelf: hoe vaak heeft sport al niet gewerkt als verbindend middel? En wie van jongs af aan met andere culturen in de wieg ligt, heeft gratis een hele portie levenskennis op zak.
Vergeet de gevel
Amal Amjahid is op plan een erg goed gebouw. De geste die het maakt naar de wijk is enorm groot en geslaagd. In principe kan ik niets slecht zeggen over dit project en toch knaagt er wat: Amal Amjahid oogt wat triest langs de buitenzijde. Het gebouw huisvest functies die vooral jongeren zullen aantrekken, het is een verbindend element in het stadsweefsel en het dient als vrije passage voor iedereen. Dan vind ik het jammer dat het zo donker en grauw oogt. Temeer omdat de binnenzijde van het gebouw wel fris en speels is vormgegeven. Veel licht, enkele kleurtoetsen, hedendaagse symmetrie en op maat gemaakte meubels in een lichte houtsoort zorgen voor een mooi geheel dat goed werkt.
Een leesbaar geheel
Stap dus zeker binnen en vergeet snel die gevel. Je zal niet alleen verstelt staan van de leuke vormgeving maar ook door de logische opbouw van het project. Het gelijkvloers voelt aan als een (semi-)publieke ruimte. De galerij voelt breed en stedelijk aan en heeft een zicht op de sporthal. Eén niveau hoger voel je de intieme sfeer toenemen door een kleinere breedte en de keuze voor meer zachte materialen. Hier bevindt zich de boksclub, maar je voelt je toch nog welkom door het publieke buitenterras. Nog een niveau hoger wordt de toegang je abrupt ontzegd om de veiligheid van de jongsten onder ons te vrijwaren. De kans dat je op dat niveau zou belanden zonder aanleiding is echter nihil. De huiselijke sfeer geeft aan dat dit niveau niet meer publiek is. Kortom, het gebouw vertaalt heel natuurlijk zijn functies naar de bezoekers. Dat gebeurt bovendien in een goed vormgegeven gebouw. Maar oordeel vooral zelf.
Auteur: Jonathan Cludts
Emilie Bechet, BOGDAN & VAN BROECK, geeft een rondleiding en toelichting van het project in het Engels. Het bezoek bestaat uit een rondgang door de verschillende delen van het project.