D/a: Ontwerpbureau BLAF architecten

→ Lokeren

Bureau BLAF en innovatieve BIMBY woning 

Ongeveer vijftien jaar geleden verbouwde BLAF deze voormalige peperkoekfabriek-site in het centrum van Lokeren. Aan de straatkant kwam een kantoor, erboven een woonst. Het achterliggende deel was volledig bebouwd met fabrieksruimtes, die werden afgebroken om plaats te maken voor een gedeelde tuin tussen aanpalende woningen.

De architecten renoveerden wat behouden kon worden en wat voldoende kwalitatief was, een belangrijk aspect in het materiaalbeheer van een bouwproject. Door de gestage groei van het bureau werd later de bovengelegen woning ingepalmd en werd in de tuin een nieuwe woning gebouwd, een BIMBY. Build In My Back Yard is een middel om tot kernversterking en -verdichting te komen.

De tuin deelt BLAF gedeeltelijk  met de buren en er is een laadpunt voorzien voor een gedeelde elektrische wagen. Naast deze duurzame principes werden ook energetische doelstellingen nagestreefd. Wanneer de architecten nieuw bouwen, doen ze dat volgens de passief-principes. Zo is deze site een mooie combinatie geworden van behoud en nieuw, van verleden en toekomst, van wonen en werken, van verdichting en delen.

De woning is een toonbeeld van bouw-methodische vernieuwing, met het gebruik van de zelfdragende specifiek ontwikkelde BLAF-steen. Het is één van de vijf woningen die met deze steen gebouwd werden.

Extra: rondleiding door de architecten
Werp een unieke blik achter de schermen tijdens een rondleiding door de architecten! BLAF leidt je rond om 12u, 14u en 16u. De rondleiding duurt ±45 minuten en biedt ruimte voor tien deelnemers. Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap. Gelieve rekening te houden met de dan geldende corona maatregelen.

Meer info:
BLAF

Bezoek tijdens de Dag van de architectuur ook Cohousing Waasland van BLAF.
  • BLAF architecten (Foto: BLAF architecten)

Praktische info

Locatie

Poststraat 100
9160 Lokeren

Routebeschrijving

Van

12:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief