Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)

D/a: Ecotron

→ Maasmechelen

Stevig geworteld

noAarchitecten

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier.

Sofie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Combineer duurzaamheid met het klimaat, en er ontstaat een conceptueel spannende combinatie. Ecotron is het Field Research Centre van de Universiteit Hasselt. Het is gebouwd in het natuurgebied Connecterra, waar deze elementen zowel op architecturaal als inhoudelijk niveau samenkomen.

Klimaat

De lineaire, betonnen structuur van honderd meter lang, tien meter breed en vier meter hoog bevat veertien kunstmatige klimaatkamers met telkens een koepel van doorzichtige folie in een stervormige structuur. Hier worden de effecten van de opwarming van het klimaat onderzocht. In iedere kamer bevindt zich een andere artificiële biodiversiteit, los van het natuurlijke leven buiten het gebouw. Iedere simulatie is specifiek en waarheidsgetrouw, waardoor het een beeld geeft van hoe we op specifieke klimaatproblemen correct kunnen reageren.

Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)
Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)

Architectuur

Op architecturaal niveau gaat de rationaliteit van de technische uitrusting met het oog op het onderzoek (controleren van lichtinval, luchtvochtigheid, temperatuur) in dialoog met de ruimtelijke opbouw en zijn natuurlijke omgeving. Bomen en struiken worden gereflecteerd in de spiegelwanden van het gebouw. In het prachtige natuurgebied valt het gebouw nauwelijks op. Met zijn onderzoek naar de impact van het klimaat, krijgt het alle ruimte.

De Universiteit Hasselt bevolkt in de Ecotron een hedendaags concept met zijn wortels stevig in twee van de naar mijn mening belangrijkste onderwerpen in onze huidige samenleving: duurzaamheid en klimaat.

Auteur: Sofie Renap

  • Ecotron, noAarchitecten, (Foto: noAarchitecten)

    Ecotron, noAarchitecten, (Foto: noAarchitecten)

  • Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)

    Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)

  • Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)

    Ecotron, noAarchitecten, (Foto: UHasselt)

D/a - Inschrijvingen Ecotron

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Zetellaan
3630 Maasmechelen

Routebeschrijving

Tijdstippen

Rondleiding om 13u30 en 15u.

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief