D/a: Museum Texture
Zondag (Dag van de architectuur) → Kortrijk
Een kroon voor Kortrijk
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht.
Lucas (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
“We aanvaarden situaties die zich aandienen in hoge mate en voegen een laag toe, in de wetenschap dat na ons weer anderen dingen zullen toevoegen.” Die uitspraak laten Philippe Viérin en Jitse van den Berg van noAarchitecten enkele jaren geleden optekenen naar aanleiding van een tentoonstelling over hun werk in De Singel.
Dit toevoegen van een laag mag je in het geval van Texture best letterlijk nemen. Bovenop een misschien wat banale stapelplaats voor linnen plaatsen ze een verdiepingshoge kroon. Het museum voor vlas en textiel krijgt op deze manier een duidelijke identiteit en overbrugt visueel de grote afstand tot de Leie. De kroon lijkt van goud te zijn gemaakt. Dat is een rechtstreekse verwijzing naar de Gouden Rivier, zoals de Leie ook wel genoemd wordt. Het maakt de verbinding tussen de rivier en het museum alleen maar sterker.
Kwaliteiten versterken
NoAarchitecten ontwerpt vanuit een as found-gedachte, waarbij ze de aanwezige kwaliteiten van een gebouw zo veel mogelijk trachten te behouden en waar mogelijk versterken. Zo bepaalt het typische rooster van gietijzeren kolommen en balken niet enkel de structuur maar ook grotendeels de ruimtelijke ervaring van het gebouw. Op het gelijkvloers kiest noAarchitecten voor een scenografie bestaande uit houten profielen met enkel glas als wand. Op die manier houden ze vast aan het oorspronkelijk idee van één visueel verbonden en doorlopende ruimte. Ter aanvulling van die wanden bedienen de architecten zich van simpele en elegante tentoonstellingsmeubels. Dankzij hun kleur en materiaalgebruik stralen ze een grote aanwezigheid uit en definiëren ze de kamers. Een niveau hoger zie je hoe de meubels robuuster worden en als wand dienstdoen. Zo geven ze een route aan en merk je hoe de architecten het idee van één doorlopende ruimte omkeren.
Mooi meegenomen
Vlas groeit snel en de verwerking ervan vraagt weinig energie. Het is dan ook een erg dankbare grondstof voor bouwmaterialen die in een vlasmuseum natuurlijk niet kunnen ontbreken. Zo is de vloer op de tweede verdieping bedekt met linoleum en wordt ruw linnen gebruikt als gordijnen. De muren zijn aan de binnenzijde afgewerkt met vlasisolatie en vlasspaanplaat omwille van hun uitstekende vochtregulerende werking. Deze spaanplaten zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar, mooi meegenomen. Het gebruik ervan benadrukt de ontwerphouding van noAarchitecten: ze gaan ervan uit dat een gebouw nooit af is en straks misschien weer een ander programma met andere noden komt aankloppen.
Auteur: Lucas Antonissen