D/a: Uitkijktoren Negenoord
Zondag (Dag van de architectuur) → Dilsen-Stokkem
Een inkijk in de uitkijk
De Gouden Liniaal Architecten, BC architects and studies
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!
Jonathan (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Moest ik je vragen om de uitkijktoren waar je nu naast staat te omschrijven met een zegswijze, welke zou het dan zijn?
Mijn persoonlijk antwoord zou zijn: ’Als een feniks uit de as herrijzen’. Het is een zegswijze uit de Griekse mythologie die, bondig gesteld, betekent dat iets tot bloei komt nadat het eerst volledig vernietigd werd. Mijn verklaring volgt.
Ter plekke uit de grond
Het gebied waarin je nu staat, was vroeger een grindwinningsgebied. Nadat het grind volledig was uitgeput, vormde men het gebied om tot een natuurgebied genaamd ‘Negenoord’. De Gouden Liniaal Architecten kreeg de kans om een uitkijktoren te ontwerpen voor dit nieuwe wandelgebied.
Voor de bouw van de uitkijktoren gebruikten de architecten een aantal natuurlijke materialen uit de Maasvallei: zand, grind en leem, samen stampleem. Dankzij de materiaalkeuze lijkt het alsof de toren ter plekke uit de grond groeide. Die keuze was niet evident omdat stampleem een relatief nieuw product is op de bouwmarkt. Er bestaan nog geen normen voor, waardoor het gebruik ervan een uitgebreid vooronderzoek verreist. BC studies – een onderdeel van BC architects – hielp hen die keuze waar te maken.
Tot in de eeuwigheid
In stampleem zit grind, waarmee de grond letterlijk is bezaaid in Negenoord. Datzelfde grind zit verwerkt in de buitenmuren van de toren. Weliswaar onzichtbaar, door de mengeling met zand en leem oogt de gevel nu glad. Erosie zal binnen enkele jaren de grindlaag opnieuw blootleggen. De ironie wil dat het grind op de bodem tegen die tijd zal weggezakt zijn in de onderliggende aardlagen door de vertrappeling van mens en dier. Dankzij de uitkijktoren blijft het grind dus toch verbonden met de plek.
Speels, lukraak en toch goed gekozen
De sterke connectie met het natuurgebied trekt zich door in de vorm van de toren. Ze oogt speels en lukraak maar niets is minder waar. De vorm is immers bepaald door welgekozen zichten die je een blik gunnen op de diversiteit van de omgeving.
Toegegeven, de toren is niet volledig opgetrokken uit natuurlijke elementen. De binnenzijde en de vloerplaten zijn vervaardigd uit beton. Maar een transitie in bouwattitudes begint plaats te vinden en dat kan enkel worden toegejuicht, niet?
Auteur: Jonathan Cludts