Deze activiteiten leven verder na het F/a

Nieuws

Niet alle activiteiten op je lijstje kunnen afvinken tijdens het festival? Geen zorgen, een deel van het programma loopt nog even door. Een overzicht.

Terwijl we nagenieten van een geslaagde editie van het Festival van de architectuur, delen we graag nog enkele activiteiten die verder leven na het festival met jou.

 

Fietsen: (t)huis in Oostende

Voor het Festival van de architectuur stelde het VAi een fietstocht samen die je laat kennismaken met de verschillende vormen van (samen)wonen die in Oostende samenkomen. Want: bewoners, bezoekers en nieuwkomers, hoe zorg je dat iedereen een plek krijgt? En hoe geven de inwoners zelf vorm aan hun leefomgeving?  De groeiende vergrijzing, nieuwe vormen van (samen)wonen, tijdelijke verblijven en culturele diversiteit zijn enkele van de uitdaging waar de stad mee te maken krijgt.

Tijdens deze fietstocht laten we jou Oostende van haar meest huiselijke kant zien. Van woonzorgcentra tot co-housingprojecten, van dorpskernen tot het groen lint. Fiets door de verschillende wijken van Oostende en maak kennis met enkele pareltjes in de hedendaagse architectuur.

Meer info

 

Unfolding te Archives #4: Bouwbedrijven

In een nieuwe aflevering van de tentoonstellingsreeks Unfolding the Archives dompelen we je onder in de wereld van de bouwbedrijven. Bouwwerven zijn bij uitstek plekken ‘in transit’: dagelijks werken aannemers er stap voor stap aan een nieuwe omgeving. Met verborgen schatten uit archieven van deze bouwbedrijven bieden we je een blik achter de schermen van het bouwproces.

Met deze tentoonstelling zetten we gebouwen in wording in de spotlights: van ontwerp tot gerealiseerd project. De archieven uit de bouwsector bevatten een schat aan informatie. Meer nog dan de archieven van architecten werpen ze een licht op de activiteit van het bouwen zelf.

Meer info

 

Kunst in de straten: tiny expo Oostende

tiny expo is een expo in vitrines, ramen en vensters, verspreid in Oostende. Het doel: werk van artiesten een maand lang zichtbaar maken voor toevallig passanten en zo stimuleren we de opname van kunst in de maatschappij en de maatschappij in de kunst. In dozen van 30x30x30cm neemt het werk van 40 verschillende kunstenaars plaats in verschillende vitrines en ramen in Oostende.

De expo is het best te bezoeken bij schemering.

Meer info

 

Luisteren naar architectuur: Mijn huis een moNUment

Hoe gaan erfgoedeigenaars om met hun historisch pand? Met deze podcastreeks voert de dienst Erfgoed van de provincie West-Vlaanderen je mee in de wereld van oude woonhuizen met een ziel. We laten je meegenieten van de passie van de bewoners voor hun monument waar ze dagelijks in wonen. Zo komen deze historische huizen opnieuw tot leven en ontdekken we hun ontwerpers.

In de pilootaflevering van de podcastreeks zijn we op bezoek in het Huis Billiet in Brugge. In een volgende aflevering gaan we op ontdekking in de Residentie Felix te Oostende.

Meer info

 

Wandelen langs vergeten hoekjes: We zullen zien

Kunstenaar Max Kesteloot neemt je mee op wandel door Oostende. In 2020 ontstond ‘Good lost corners. Places that appeal to me.’ In dit boek en de gelijknamige tentoonstelling neemt Max de kijker mee naar banale plekken die hij betekenis geeft. Een denkoefening die hij nog niet in Oostende maakte. Op vraag van het Vlaams Architectuurinstituut neemt deze beeldend kunstenaar en architect nu zijn eigen woonplaats onder de loep. De wandeling is het resultaat van een maandenlange zoektocht naar de schoonheid in verloren hoeken en kanten van de Stad Aan Zee. Ze is verkrijgbaar in de vorm van een reeks postkaarten met beelden en tekst bij de plekken waar de wandeling langs loopt. Te koop in Boekhandel Corman in Oostende of in de webshop van het VAi.

Meer info

 

  • Foto: Jeroen Musch

Schrijf je in op onze nieuwsbrief