D/a: ontwerpbureau Collectief Noord architecten

→ Antwerpen

Bezoek het bureau van Collectief Noord architecten tijdens de Dag van de architectuur. Schrijf je snel in voor een rondleiding via onderstaand formulier.

In het binnengebied waar ooit een oude drukkerij stond, bouwde Collectief Noord architecten een project dat een mix is tussen wonen en werken. In het binnengebied is er plaats voor twee gezinswoningen en een architectenbureau. Boven de ingangspoort woont een derde familie. De tuin deelt Collectief Noord met de andere bewoners.

Het project is eigenlijk een oefening in omgekeerd ontwerpen en de nadruk ligt dan ook op de open ruimte. Het volstaat niet om voldoende open ruimte over te houden er moet consequent vanuit de open ruimte gedacht worden. Het project is dan ook vanuit de collectieve ruimte, de tuin, ontstaan veeleer dan vanuit een samenlevingsproject.
De collectieve tuin werkt in die mate dat het niet publiek is maar ook niet helemaal privé.
De woningen en het kantoor werden dan ook zo ontworpen dat ze geen al te private relatie met de tuin hebben. Daarnaast heeft elk gebouw een dakpaviljoen met een privaat terras

De gebouwen refereren naar de sfeer van de vroegere pakhuizen. Binnenin zijn ze ongeveer hetzelfde van opbouw en structuur. De gebouwen zijn ontworpen vanuit een constructief principe en het idee van ruimtelijkheid eerder dan vanuit een programma. De structuur wordt ingevuld met lichte binnenwanden die zorgen voor een warm en huiselijk karakter maar ook voor flexibiliteit waardoor gebouwen makkelijk een andere invulling kunnen krijgen.

Lucas vertelt je meer over de reconversie van de drukkerij, waar Collectief Noord architecten zijn ontwerpbureau heeft. Bezoek tijdens de Dag van de architectuur ook de Sociale woningen Luchtbal van Collectief Noord.
  • DRU - Filip Dujardin

  • Drukkerij - Filip Dujardin

  • DRU_interieur - Liesbet Goetschalckx

  • DRU_interieur - Filip Dujardin

D/a - Inschrijvingen Reconversie Drukkerij

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Lange Beeldekensstraat 104B
2060 Antwerpen

Routebeschrijving

Tijdstippen

11.00 / 12.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijven is verplicht

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief