D/a: Reconversie Drukkerij
Zondag (Dag van de architectuur) → Antwerpen
Een collectief samenleven
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis, maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.
Lucas (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
‘Collectief Noord ambieert gebouwen waarin het samenleven wordt gestimuleerd’, staat te lezen op de website van het architectenbureau. Dit project illustreert deze ambitie perfect. Het bevindt zich in het binnengebied van een gesloten bouwblok en bestaat uit drie woningen en het eigen kantoor van het collectief. Die bevinden zich allen rond een tuin die gemeenschappelijk gebruikt wordt en samenleven effectief aanmoedigt maar niet opdringt.
Ontpitten
De ontwerpmethodiek is een schoolvoorbeeld van ‘ontpitten’. Hierbij wordt een binnengebied vrijgemaakt van magazijnen en koterijen om zo licht en ruimte terug te brengen. In dit geval kwam het project in de plaats van een oude drukkerij. De architecten plaatsen de nieuwe volumes aan de randen van het perceel: een poortgebouw aan de straatkant en drie paviljoenen in de tuin tegen de bestaande hoge scheimuren. Zo houden ze een bruikbare buitenruimte over die bovendien voldoende licht is. Om ook achteraan in de volumes licht te krijgen, kiest Collectief Noord architecten hier voor vides waarin ze ook de trappen onderbrengen.
Liefdevolle verwijzing
De structuur bestaat uit volumes van beton elementen op gemetselde kolommen en daarop welfsels. Een enorm eenvoudig maar intelligent systeem dat met lichte wanden kan worden ingevuld. Zo ontstaat ruimte voor uiteenlopende invullingen. Deze doe-het-zelf esthetica trekt zich door in de gevels, waar dezelfde rode snelbouwsteen wordt gebruikt als gevelsteen. Net als de opengewerkte siersteen in beton die vaak gebruikt wordt voor tuinmuren, verwijst dit materiaal liefdevol naar het typisch Vlaams bricoleren van achterbouw.
Gezellig komen en gaan
De architecten doen verschillende ontwerpmatige ingrepen om private toe-eigening van het collectieve tegen te gaan. Zo bevinden de toegangen tot de units zich steeds in de zijgevel en is het gelijkvloers verdiept om een grotere fysieke drempel tot de tuin te creëren. Als de bewoners toch nood hebben aan een private buitenruimte, vinden ze die boven op het dakterras, volledig uit het zicht van de collectieve ruimte. Het project heeft twee toegangen: een duidelijke hoofdingang onder het poortgebouw en een achteringang langs een afgesloten steegje. Hoewel bewust is gekozen voor een collectief en geen publiek gebouw zorgt de mix van functies voor een gezellig komen en gaan langs beide kanten. Zo stimuleert het geheelkansen voor ontmoeting.
Auteur: Lucas Antonissen