D/a: Kruul
Zondag (Dag van de architectuur) → Heverlee
Een ruimtelijke spilfiguur
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Kruul is tevens ook het kantoor van DMOA architecten.
Pieterjan (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
In 2017 verrees in de rand van Leuven het kantoorgebouw van DMOA architecten. Naast een architectenbureau herbergt het gebouw ook polyvalente (event)ruimtes en een woonstudio. Het functioneert als een hedendaags poortgebouw voor het achterliggende Ruelenspark.
MUURmelaar
De architecten hebben volop ingezet op de versterking van de publieke ruimte, wat zorgt voor een zachte overgang van drukte naar rust en van stad naar natuur. Zo hebben ze bijvoorbeeld een muurschildering op de blinde gevel van het naburige pand laten aanbrengen. In samenwerking met Maarten Houben, een masterstudent aan de KU Leuven, kreeg Kruul een muzikale gevel. Verende houtblokjes en hamertjes zijn in elke raamdorpel verwerkt en vormen samen één grote xylofoon. Deze MUURmelaar registreert de beweging van de voorbijgangers en maakt zo muziek op het tempo van zijn passanten.
Van experimenteren kan je leren
Kruul is eigenlijk één groot experiment, waar ambacht en technologie hand in hand gaan. Zo bestaat de vijftien meter hoge gevel uit stampbeton die laag per laag mee is aangestampt door het team van DMOA. Het stampbeton is samengesteld uit een lokale mengeling van donker zand uit een nabijgelegen zandgroeve, witte cement en kiezel. Bamboestokjes die ervoor zorgden dat de wapening mooi in het midden van de muur bleef terwijl de bekisting laag per laag naar omhoog gleed, leggen vandaag de basis voor een bijennest. Ook in het interieur gingen de architecten eigenhandig aan de slag. De keukenkasten zijn bijvoorbeeld opgebouwd uit op hun kant gedraaide en aan elkaar gelijmde holle keramische stenen.
De moerassige ondergrond van het gebouw vormde een extra uitdaging. DMOA lost dit probleem op door een paalfundering, wat ook een antwoord biedt op het gebied van energiehuishouding. De palen zijn namelijk geïntubeerd met geothermische sondes die de warmte van diep onder de grond naar boven halen. In combinatie met de zonnepanelen zorgt dat ervoor dat het gebouw door middel van betonkernactivering volledig hernieuwbaar kan worden verwarmd en gekoeld. Kruul doet de aanblik van het vervallen hoekgebouw van voorheen helemaal vergeten.
Auteur: Pieterjan Maes