D/a: Brouwerijsite / Toolbox Dorpse Architectuur

→ Meer

Architect: AIDarchitecten

Laat je tijdens de Dag van de Architectuur rondleiden door de architecten. Je krijgt dan ook een preview van het nieuwe boek van AR-TUR Toolbox Dorpse Architectuur, dat verschijnt op 22 oktober. Graag zeker van je plaats? Schrijf je in via onderstaand formulier.

Lees hieronder een fragment door Glenn Lyppens:

Wie het centrum van Meer binnenrijdt, ziet al van ver een opvallende schoorsteen in rode baksteen opduiken. Het is geen relict uit een ver industrieel verleden, maar onderdeel van een kloeke residentiële nieuwbouw op de voormalige Brouwerijsite. Het bijzondere ensemble legt een zeldzame verbinding tussen het dorp en het landschap.

Het project bestaat uit een ensemble van twee appartementsgebouwen met daartussen een brede steeg. Deze ‘publieke voeg’ verbindt de dorpsstraat aan de voorzijde met de achter­liggende verkaveling en weilanden. De schoorsteen vormt een subtiel accent dat al van ver zichtbaar is. Ondanks zijn kloeke verschijning schrijft het ensemble zich subtiel in het dorpsweef­sel in. De Brouwerij doet denken aan een typologie die het midden houdt tussen een klein fabrieksgebouwtje en een modernisti­sche parochiekerk. Hoewel beide gebouwen een nieuwe ‘collectiviteitsschaal’ introduce­ren binnen de fijnmazige bebouwing in de straat, zoeken kleine gebaren tegelijkertijd naar een architectuur op maat van het dorp.

Brouwerijsite Meer, AIDarchitecten. (Foto: Lucid)

Opvallend is de sculpturale entree van de Brouwerij. Eens in het gebouw ontplooit de inkom zich verrassend als een royale centrale holte, de ‘Brouwzaal’ genaamd. Een typologie die een beetje doet denken aan een familistè­re, een negentiende-eeuws sociaal-utopisch woonpaleis waarbij kleinere appartementen geschikt zijn rond een overdekte foyer. Met de kasseibestrating, de wit gekaleide muren, de betonnen trap die uitgeeft op de brede galerijen en vooral veel bovenlicht, voelt deze hedendaagse Meerse variant aan als een ‘binnen-buitenruimte’. Ze verlengt het par­cours tussen straat en woning, en maakt het ‘thuiskomen’ tot een ongedwongen sociale gebeurtenis.

Brouwerijsite Meer, AIDarchitecten. (Foto: Lucid)

AR-TUR presenteert Toolbox Dorpse Architectuur

Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpse kernen een steeds groter deel van het woonaanbod uit. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt. De Toolbox Dorpse Architectuur presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp. Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud. En het schetst de randvoorwaarden voor een goed proces.

Je kunt op de Dag van de Architectuur zeven voorbeeldprojecten uit het boek bezoeken:

 

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR. Het boek verschijnt op 22 oktober.

 

D/a - Inschrijvingen Brouwerijsite / Toolbox Dorpse Architectuur

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Meerdorp 20-24
2321 Meer

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Vrije toegang tot de gemeenschappelijke delen. De architect is aanwezig om toelichting te geven. Het bezoek van een woning is mogelijk tussen 11:00 en 12:00u, en tussen 15:00 en 16:00u.

Inschrijving aanbevolen maar niet verplicht.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief