D/a: Midden Boechout / Toolbox Dorpse Architectuur

→ Boechout

Architecten: BULK architecten, KOMAAN! architecten, FVWW architecten, Binst architects, BUUR-ARA

Laat je tijdens de Dag van de Architectuur rondleiden over de site door de architecten van BULK en FVWW. Ook kun je het politiekantoor bezoeken. Je krijgt ook een preview van het nieuwe boek van AR-TUR Toolbox Dorpse Architectuur, dat verschijnt op 22 oktober. Lees hieronder een fragment door Glenn Lyppens:

Vanaf de kerk van Boechout-dorp loop je na nog geen vijf minuten, via de Molenlei langs het spoor, recht een nieuwe wijk in. Grondgebonden rijwoningen, appartementen, assistentiewoningen, een lokaal politiekantoor, een kinderdagverblijf en andere gemeenschapsfuncties worden in vier fasen gerealiseerd op een voormalig industrieterrein. Autovrije woonerven en ‘groene vingers’ maken van deze ontwikkeling een mooi praktijkvoorbeeld van duurzaam verkavelen.

Met de intergenerationele woonwijk Boechout Midden krijgt de gemeente van ruim 13.000 inwoners er maar liefst 300 extra wooneenheden bij. Wie een van de twee reeds gerealiseerde, doodlopende woon­erven binnenloopt, ziet aan de ene zijde drie clusters van in rode baksteen uitgevoerde rijwoningen met twee tot drie bouwlagen en met ommuurde voortuintjes. Aan de andere zijde liggen twee langwerpige appartements­gebouwen van vier bouwlagen, waarvan de twee bovenste in hout zijn uitgevoerd en een beetje terugspringen. Op die manier ontstaat een aangenaam en luchtig straatprofiel.

Midden Boechout, BULK architecten. (Foto: Bart Gosselin)

De woonerven voelen werkelijk aan als sociale verblijfsruimtes waar kinderen veilig kun­nen spelen. Dat komt niet in het minst door de opvallende afwezigheid van de wagen. Bewoners mogen hier wel even parkeren om spullen af te zetten, maar moeten daarna hun wagen in de ondergrondse parking stallen.

De oostelijke ingang van de wijk aan de Molenlei wordt gemarkeerd door twee kloeke gebouwen met daarin assistentiewoningen en woningen voor mensen met een beperking. In de plinten bevinden zich gemeenschapsfuncties, waar­door de nieuwe woonwijk verknoopt wordt met de wijdere omgeving. Een verharde plaza bindt de kopgebouwen aan elkaar. Ook het politiekantoor met kinderdagverblijf is hier­aan gelinkt. Aan de westzijde van de site, ter hoogte van het Sint-Gabriëlcollege, maken enkele luxueus uitgevoerde ‘parkvilla’s’ met ruime appartementen en inpandige terrassen een mooie vormelijke overgang naar het park met zijn uit de kluiten gewassen bomen.

Midden Boechout, BULK architecten. (Foto: Bart Gosselin)
Werp een blik achter de schermen! BULK en FVWW architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

AR-TUR presenteert Toolbox Dorpse Architectuur

Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpse kernen een steeds groter deel van het woonaanbod uit. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt. De Toolbox Dorpse Architectuur presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp. Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud. En het schetst de randvoorwaarden voor een goed proces.

Je kunt op de Dag van de Architectuur zeven voorbeeldprojecten uit het boek bezoeken:

 

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR. Het boek verschijnt op 22 oktober.

 

D/a - Inschrijvingen Midden Boechout / Toolbox Dorpse Architectuur

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Ijzerlei 1

2530 Boechout

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

15:00u

Duur

1 uur

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding om 10u, 11u, 13u en 14u (inschrijving verplicht)

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief