D/a: Korbeek Winners / Toolbox Dorpse Architectuur

→ Leuven

Architecten: Carton123 architecten

Ontdek dit project tijdens de Dag van de Architectuur. Je krijgt dan ook een preview van het nieuwe boek van AR-TUR Toolbox Dorpse Architectuur, dat verschijnt op 22 oktober. Graag zeker van je plaats? Schrijf je in via onderstaand formulier. 

Lees hieronder een fragment door Elien Haentjens:  

Net buiten de ring van Leuven ontwierpen Carton123 architecten een compacte nieuwbouw die de toevallige passant op het verkeerde been zet. Het lijken rijwoningen, maar in werkelijkheid bestaat het geheel uit vier woonunits voor kangoeroewonen, cohousing en levenslang wonen.

Toen Sofie en haar man David een bouwgrond op het oog kregen, vroegen ze aan haar ouders (An en Ludo) en broer (Peter) en zijn zus (Sarah) om mee in het project te stappen. Wat de grond extra aantrekkelijk maakte, was de mogelijkheid om de gemeenschappelijke tuin uit te breiden met een achtergelegen stuk grond. Terwijl op het terrein, althans volgens de logica van de straat, slechts ruimte was voor drie rijhuizen, moesten er vier wooneenheden komen. Dat resulteerde in een ingenieuze puzzel met diverse woontypologieën die flirt met de grenzen van wat stedenbouwkundig haalbaar is.

Korbeek Winners, Carton123 architecten. (Foto: Olmo Peeters)

“Aan de buitenzijde hebben we de verticale onderverdeling en de rode baksteen van de tegenovergelegen arbeiderswoningen overgenomen. Al geven de roze betonnen balken de gevel een hedendaagse twist en is het geheel iets complexer in elkaar gepuzzeld. In het midden hebben we een dubbelhoge patio voorzien, met aan elke zijde telkens twee wooneenheden. Alle voordeuren geven uit op de overdekte patio. Dat stimuleert het sociaal contact. Bovendien vormt de patio een zachte overgang tussen de publieke ruimte en de private wooneenheden en kan hij multifunctioneel worden ingezet”, vertelt Joost Raes van Carton123 architecten.

Aan de linkerkant, verspreid over gelijkvloers en kelder, bevindt zich de woning van Sofie en David en hun vier kinderen. Op de eerste verdieping woont Sarah met haar drie kinderen in een duplexappartement. Aan de rechterzijde, in het gelijkvloerse appartement, wonen de ouders. Het appartement is rolstoeltoegankelijk en voldoet aan de principes van levenslang wonen. Daarboven bevindt zich het duplexappartement van zoon Peter.

Korbeek Winners, Carton123 architecten. (Foto: Olmo Peeters)
Werp een blik achter de schermen! Carton123 openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

AR-TUR presenteert Toolbox Dorpse Architectuur

Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpse kernen een steeds groter deel van het woonaanbod uit. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt. De Toolbox Dorpse Architectuur presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp. Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud. En het schetst de randvoorwaarden voor een goed proces.

Je kunt op de Dag van de Architectuur zeven voorbeeldprojecten uit het boek bezoeken:

 

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR. Het boek verschijnt op 22 oktober.

 

D/a - Inschrijvingen Korbeek Winners / Toolbox Dorpse Architectuur

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Oudebaan 456
3001 Leuven

Routebeschrijving

Tijdstippen

Vrij bezoek van 10:00 tot 12:00u en van 14:00 tot 17:00u. De bewoners zijn aanwezig voor het geven van een uitleg.

Toegangsprijs

Inschrijven is verplicht.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief