D/a: Buurschap De Blokskens / Toolbox Dorpse Architectuur

→ Zandhoven

Architect: Happel Cornelisse Verhoeven Architecten
Opdrachtgever: Zonnige Kempen

Ontdek dit project tijdens de Dag van de Architectuur. Je krijgt dan ook een preview van het nieuwe boek van AR-TUR Toolbox Dorpse Architectuur, dat verschijnt op 22 oktober. Lees hieronder een fragment door Elien Haentjens:

Buurschap De Blokskens in Zandhoven toont niet alleen hoe erfgoed en nieuwbouw perfect hand in hand kunnen gaan, maar ook hoe je kan verdichten op het platteland, zonder hoog te bouwen of te veel aan de privacy te raken.

Een inscriptie in een houten balk houdt de herinnering aan de oorsprong van De Blokskens levendig. In 1842 besliste de gemeente Zandhoven om een rij huisjes van één bouwlaag met zadeldak en bijbehorende schuurtjes te bouwen voor de behoeftigen van het dorp. Sinds 1993 zijn de arbeidershuisjes geklasseerd als beschermd monument. Maar aangezien ze niet meer voldoen aan de hedendaagse woonnormen, besloot De Zonnige Kempen in 2007 om ze te moderni­seren.

Terwijl de architecten het bestaande rijtje transformeerden van zes naar vier éénslaapkamerwoningen, gebruikten ze het schuurtje als de kern van nog eens drie woningen. In dezelfde dorpsvriendelijke lijn bouwden de architecten nog eens twee nieuwe volumes met telkens drie tweeslaapkamerwoningen. Ze stemden de nieuwbouw zowel qua schaal als qua materialisatie af op het bestaande erfgoed. “De architectuur van de nieuwe woningen is een streekeigen, abstracte verta­ling van het idioom van het monument. Samen vormen het zadeldak, de dakkapel en de nok­kam een consequente drie-eenheid die oud en nieuw laat versmelten”, aldus Happel.

De Blokskens, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (Foto: Karin Borghouts)

 

AR-TUR presenteert Toolbox Dorpse Architectuur

Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpse kernen een steeds groter deel van het woonaanbod uit. De verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt. De Toolbox Dorpse Architectuur presenteert een ruime selectie van inspirerende voorbeelden op maat van het dorp. Het boek biedt ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor het wonen in meervoud. En het schetst de randvoorwaarden voor een goed proces.

Je kunt op de Dag van de Architectuur zeven voorbeeldprojecten uit het boek bezoeken:

 

De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met Ward Verbakel (KU Leuven / Plusoffice architects) en Public Space, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering uit Platteland Plus (bestaande uit middelen van Vlaanderen en Provincie Antwerpen) en de partners van AR-TUR. Het boek verschijnt op 22 oktober.

 

D/a - Buurschap De Blokskens / Toolbox Dorpse Architectuur

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Locatie

Driehoekstraat 38 - 40 - 42 - 44

2240 Zandhoven

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

14:00u

Duur

1 uur

Toegangsprijs

Gratis. Om 10u, 11u, 12u en 13u leiden de medewerkers van de Zonnige Kempen je rond (inschrijving verplicht).

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief